Турция превръща в музей остров край егейския окръг Измир, използван през Османската империя за карантиниране на заразноболни. Остров Карантина в района на град Урла отново предизвика интерес на фона на върлуващата епидемия от Ковид-19, отбелязва турската частна телевизия НТВ.

В момента тече процес за реставрация и предстои островът да бъде превърнат в музей. Съоръженията, използвани на острова, и до днес могат да служат за пример на съвременните системи, посочва още телевизията.

Островът е служел за изолация на болни от холера, чума и други заразни болести през 19 в.

В рамките на реставрационните дейности ще бъдат възстановени 16 исторически сгради.

Директорът на острова музей Тургут Йълмаз твърди, че именно остров Карантина е първото място, устроено според научните правила за карантиниране.
През 1866 г. не е имало определени световни научни практики и стандарти за срока и правилата на карантина, казва Йълмаз, според когото остров Карантина не се различава по никакъв начин от съвременните центрове за изолация на заразноболни пациенти.

Така например, дрехите на пътниците, поставяни под карантина, са били обработвани при висока температура и дезинфектирани с пара. След това пристигащите са взимали душ и са преминавали през лекарски преглед. Онези, за които е било преценявано, че са здрави, са прекарвали между 8 и 10 дни под карантина. Болните са били изпращани в специални отделения за лечение, а умрелите - погребвани надълбоко в гробове, засипвани с вар, разказва още той.
Капацитетът на острова е бил за 600 души.

Процесът за реставрация на сградите и съоръженията на остров Карантина е започнал през 2018 г., а когато той приключи, главното здание ще стане музей. В момента процесът е на етап търг.