Председателят на Асоциацията на турските туристически агенции Башаран Улусой заяви, че се очаква броят на туристите, които ще посетят Турция през 2013 г., да достигне 33 милиона души, съобщи информационният сайт Уърлд булитин.

Той посочи, че приходите от туризма се очаква да бъдат около 25,5 милиарда долара през 2013 г. и че най-посещаваните места ще бъдат южната провинция Анталия, следвана от Истанбул, егейските провинции Мугла и Айдън, както и Кападокия.

"Въпреки че 2012 г. беше трудна година за целия свят и за нашата страна от гледна точка на икономическите въпроси, ние не сме отчели рязък спад в туристическия сектор", заяви Улусой във връзка с 2,4 процентния спад на чуждестранните туристи в периода януари-октомври на 2012 г. спрямо същия период на предходната година.

Като отбеляза, че турските граждани пътуват в чужбина основно през летния сезон, Улусой заяви, че "Италия, страните от Централна Европа, Балканските страни, Гърция, Сирия, Испания, България, Франция, Германия, Хърватия и Русия са местата, предпочитани от турските граждани по време на ваканциите им".