Министерството на туризма учредява Годишни награди в туризма. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Целта на конкурса е да насърчи развитието на българския туризъм чрез популяризиране на туристическите обекти и дестинации, повишаване на конкурентоспособността и качеството на туристическата услуга.
Конкурсът ще стимулира и въвеждането на иновативни практики в отрасъла с цел постигане на по-висока ефективност в предлагането на туристическите услуги.

Предвижда се победителите в Годишните награди в туризма да се оценяват в няколко основни категории. Разработва се и специална методология, като основната цел е да бъдат заложени ясни критерии за оценка, по които ще се избират най-добрите във всяка отделна категория.

Според министър Николина Ангелкова годишните награди в туризма са именно онази форма, която ще отличи най-добрите, ще създаде необходимата конкуренцията в сектора и така ще се предостави на българските и чуждестранните туристи още по-добър и качествен туристически продукт.

В Годишните туристически награди ще има различни категории, сред които за най-добрата туристическа атракция, най-добро туристическо събитие, награда за организации, които предлагат изживявания, които съхраняват обичаите. Ще има категории за специализиран туризъм и най-добра туристическа дестинация.

Предвижда се всички категории, заедно със специален модул за подаване на апликации за участие, да бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на туризма в началото на октомври тази година.