Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес откри новата кула "Ататюрк Джумхуриет" в столицата Анкара.

Кулата със своите 197 метра височина става най-високата сграда в Анкара, обяви Ердоган, който говори на церемонията по откриването на съоръжението в квартал Кечийорен.

В Анкара вече имаме кулата "Атакуле" в района Чанкая. Още след построяването на съоръжението то се превърна в един от символите на града. С кулата "Ататюрк Джумхуриет", проектирана от същия архитект, ние създаваме още един нов символ на нашия град, каза Ердоган.

Снимка: Джанан Исмаил/БТА

Кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за кмет на Анкара Тургут Алтънок, който е кмет на община Кечийорен, каза наскоро, че новата кула се изгражда по повод 100-годишнината на Република Турция (отбелязана през октомври 2023 г. - бел. авт.).

Посетителите на кулата ще имат възможността да наблюдават столицата от височина 197 метра. В нея има има магазин за продажба на сувенири, кафене и въртящ се ресторант, ВИП салон, в който ще бъдат посрещани високопоставени гости, художествена галерия, където ще се провеждат международни изложби, библиотека, фитнес зала, сауна, турска баня и търговски център, сватбена зала, научен център, както и закрит паркинг за 350 автомобила, информира община Кечийорен.

Във вечерните часове кулата ще бъде осветявана по различен начин, като се предвиждат светлинни и визуални шоу програми.