Сливен отдавна е известен като център на каракачаните в България - място, където живеят много от тях, а всяка година в местността Карандила над града провеждат националния си събор.

От тази година постоянен каракачански стан ще бъде атракция за туристите в местността Карандила. Поводът за изграждането му е 29-ият Национален събор на каракачаните в България, който ще се състои на 20 и 21 август.

При стана посетителите ще могат да се запознаят отблизо с живота, културата и традициите на каракчаните в България. 

Председателят на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България Христо Христов информира, че тази година съборът ще бъде на ново място - поляната пред хижа "Миролио", до увеселителния кът "Кълвача". Там ще бъде изграден и станът.

Откриването на събора ще бъде в събота, от 10 часа, с водосвет за здраве и приветствия от официалните гости.

Заради епидемичната обстановка съборът не се състоя през 2020 година. За предстоящото издание ще бъдат изпълнявани всички мерки и предписания на здравните власти.

Сградата на Федерацията на каракачаните в Сливен

Снимка: Wikipedia

В момента в България живеят около 20 хиляди каракачани, като най-голямата общност е в общините Сливен и Карлово. В Сливен фондацията е изградила и музеен кът с дарени от каракачаните предмети и снимки, свързани с традиционния им бит и култура.