Докато в Европа милиони се потят заради рекордните летни горещини, в Африка карат ски. Не се притеснявайте. Това не е пореден признак за климатични промени, а просто впечатляваща аномалия в Лесото, миниатюрно планинско кралство, заобиколено отвсякъде от територията на Република Южна Африка. Лесото може да се похвали с географска даденост, която не е много известна: това е единствената страна на Земята, където всеки сантиметър от територията ѝ се намира на над 1000 метра надморска височина.

Поради това в Лесото има сняг през зимата, въпреки че държавата е разположена в Южното полукълбо. И макар и в южната част на Африка често да има студени зими, снегът там е рядкост, а още по-голяма рядкост са зимните курорти. Разположен на над 3000 метра надморска височина, Африски в планинската верига Малоти в Лесото е единственият действащ ски курорт в Африка на юг от Екватора.

"Никога през живота си не съм виждал сняг", каза Кафи Моджапело, която е пропътувала краткото разстояние от Южна Африка дотук за ски ваканция, нещо, на което никога не си е представяла, че ще направи. "Това е прекрасно изживяване.", допълва тя.

Бафана Надида, който е от огромното гето на Йоханесбург Совето, пък се радва за първи път в живота си на възможността да обуе ски обувки. Той възнамерява да прекара деня в уроци по ски, снимане и просто в игра на снега.

Скиори и сноубордисти са се наредили на опашка, за да наемат съответното оборудване за каране на ски. Някои от тях получават насоки от Хоуп Рамокотджо, който е от Лесото и от 12 години работи като самоук ски и сноуборд инструктор. Широката му усмивка и дълбокият му, насърчителен глас успокояват начинаещите, че ще се справят.

Снежният парк "Капоко" в Африски е единственият на африканския континент, в който се практикува ски свободен стил. Миналата година там се състоя ежегодното състезание по слоупстайл "Уинтър Уип". Сехоло Рамонотси, 13-годишен от град Бута Буте в Лесото, който кара редовно в Африски, стана шампион в категорията за юноши по ски и сноуборд на турнира. "Искам да карам ски в Европа", казва той.

Роденият в Лондон Мека Лебоханг Еджинду казва, че повече от десетилетие е преподавал ски и сноуборд в Австрия, и добавя, че това е първият му сезон в Южното полукълбо. Семейните му корени са от Лесото. "Страхотно е подобно състезание да се провежда тук в южната част на Африка", заяви той.

Африски може да не е от категорията на големите алпийски курорти в Европа, но любовта към зимните спортове тук е завладяваща.

В кафе-ресторанта "Гондола" в Африски купонът започва още в 10:00 ч. сутринта. Тогава започват да се събират скиорите и сноубордистите, за да покажат най-новите модни тенденции в зимната екипировка и да се забавляват на фона на хаус музиката с бира в ръка. Някои твърдят, че това е барът на най-голяма надморска височина в Африка, но това първенство се оспорва от "Сани Маунтън Лодж", който се намира 130 км източно от границата между Лесото и Южна Африка.

Това, което никой не може да оспори, е, че всички тези хора карат ски в Африка.

Статията е преведена от БТА