Петдесет и две български места в Унгария са нанесени върху Гугъл картата. Те са свързани с български събития и присъствието на видни българи в страната, както с историята на местната българска общност. Това съобщи за рубриката "БГ Свят" на БТА Светла Кьосева, преводач на унгарска поезия и проза, преподавател в Будапеща и главен редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот "Хемус".

Благодарение на нанесените по картата места може да се проследи пътят на българската армия в заключителния етап на Втората световна война по мемориалните паркове в тяхна чест в Южна Унгария, които се поддържат от местните хора и българските институции в страната.

Логото на проекта е дело на Димитър Русев

Снимка: Логото на проекта е дело на Димитър Русев

Могат да се видят местата, където са издигнати паметници на Иван Вазов, Атанас Далчев, както и двата паметника на Георги Димитров, прибрани в Парка за комунистическите мемориали.

Туристите могат и да се запознаят с местата, свързани с историята на българската градинарска общност или да утолят жаждата си на една от българските чешми, издигнати в памет на българските градинари; могат да открият местата, където се събират българите и да се запознаят с техните институции.

Картата е изработена в рамките на програмата "Неразказаните истории на българите" на Министерството на образованието и науката, която стартира през 2023 г.

Работата по проекта продължава. Предвиждат се по-нататъшни експедиции за тяхното опознаване и картографиране, както и за по-подробното им описание в достъпен вариант.