Слънчев бряг може да остане без център, защото на мястото, отредено за зелени площи и алеи, е предвидено строителство на нов мол, съобщава “Монитор”.

Общинските съветници от Несебър гласуваха изменение на подробния устройствен план на курорта, което засяга имот с обща площ 2434 кв.м.

Апетитното място е в началото на централната алея на курорта, където преди години бе култовият ресторант “Палма”.

През 2009 г. заведението е бракувано, но вместо да бъде съборена, сградата се превръща в битпазар. Между­временно част от общинския терен става частен, а сега собственикът иска да строи там нова сграда.

В плана за регулация на курорта парцелът е отреден за пешеходна зона и озеленяване.

Искането парковите площи да се преустроят в строителство идва от община Несебър. И е гласувано за секунди от съветниците в местния парламент на последното заседание.

Според вносителите от общинската администрация частният парцел е на лицето на този имот и така той не може да изпълни предназначението си на пешеходна зона.

"Ето защо със заданието се предлага увеличаване на площите за пешеходни алеи от север и юг, а частният парцел се измества. Така ще може да бъде построена курортна сграда, съгласно инвестиционните намерения на възложителя",
мотивира се съветникът Костадин Нищялков.

Възложителят в случая е частен собственик, който не е споменат поименно в докладната записка, не бе назован и на общинската сесия. 
Според в. “Монитор” става дума за “Зора палма” ООД.

Част от съветниците и ръководството на курорта Слънчев бряг са категорични, че с приемането на този устройствен план се унищожава възможността за реализиране на отреденото до момента озеленяване и пешеходна зона, както и реалното обособяване на център в комплекса.

Според тях се реализира схема за заграбването на общинския имот и построяването на сграда в самия център на комплекса.