Посещението на граничните зони на България е свободно, но за определени райони е необходимо "Гранична полиция" да бъде предварително уведомена. От години това важи за граничните части на Странджа, най-южните части на Родопите (включително връх Вейката, най-южната точка на България), Осоговска планина и други.

Туристите, които желаят да посетят природни забележителности в граничната зона на община Трън, също трябва да уведомят "Гранична полиция", съобщават от местната администрация.

Мярката се налага поради увеличения туристически поток, посочи кметът Цветислава Цветкова.

По думите й са почистени и обособени доста нови туристически маршрути, част от които попадат в граничната зона. Затова туристите е необходимо да подадат информация за дата на посещение, три имена, ЕГН и телефон за връзка в Главната дирекция "Гранична полиция" в София. Досега подобно изискване бе поставяно единствено при организирания ежегодно поход от двете страни на границата до връх Руй.

В Трънско са разположени изцяло или частично 10 от общо 39-те български планини - Кървави камък, Руй, Ерулска планина, Любаш, Стража, Еловишка планина, Ездимирска планина, Гребен, Пенкьовска и Звалска.