Пътуването по време на пандемия може да се окаже скъпо занимание. Освен всички PCR тестове, които се изискват за придвижване в чужбина, ако човек се зарази с новия коронавирус, трябва да се изолира под карантина, което в някои държави може да е много скъпо.

За да намали разходите на чуждестранните посетители, да намали грижите им поне с една и да осигури безопасност за всички в града, след разхлабване на мерките срещу коронавируса Виена предлага за всички гости на Виена безплатни тестове и безплатни възможности за карантиниране, в случай че тестът е положителен или се появят симптомите на зараза от COVID-19.

След разхлабване на мерките срещу коронавируса Виена отново е любимо място за туристи, засега главно от страната, но скоро се очакват и гости от чужбина.

Градската управа обяви, че е осигурила подслон за болни туристи и техните близки: четиризвездният "Хотел де Франс" в центъра на Виена е с възможности за изолация на болни и карантинирани туристи, които биват настанени безплатно за сметка на австрийската държава.

Някои от петзвездните хотели предлагат за своите гости безплатни тестове директно в хотела.