Повечето крепости в България са разрушени по време на Османската империя - част от тях при завземането на България, други - по-късно. Част от много малкото изключения е Букелон - една от най-добре запазените средновековни крепости в България.

Вижте как изглежда Букелон >> >> >>


На около 20 километра от древния Адрианопол (днес Одрин) се извисява високият около 20 метра Букелон. Крепостта е била построена около 378 година. Нейната основна цел била защитаването на подстъпите към града, а местоположението й било доста стратегическо - върху стръмен хълм, издигащ се от низината на река Тунджа.

Хан Крум е първият български владелец, превзел крепостта, която често сменяла своите собственици.

Най-бележитият момент в историята на крепостта обаче се случва на 14 април 1205 година, когато българските войски, предвождани от цар Калоян, водят битка с рицарите от Четвъртия кръстоносен поход и именно тук пленяват император Балдуин IX Фландърски - който по-късно е отведен и заточен в Балдуинова кула в Търново.

Няколко столетия по-късно османските войски завземат бързо региона, а тъй като завоеванията им се разпростират на стотици, дори хиляди километри от крепостта, тя много бързо губи своето стратегическо значение, поради което е напусната.

Пътеписи от по-късни епохи разказват за обраслият в гъста гора хълм, от който се издигали каменните останки на Букелон - отпадналото значение, забравата и непристъпната гора спасили крепостта от разрушаване.

Първото цялостно архитектурно и археологическо изследване е проведено през 1961 г. от арх. Стефан Бояджиев, а в резултат на усилията крепостта е обявена за „обект от национално значение”, като са извършени и консервационни дейности, които да спасят каменната конструкция.

Днес крепостта Букелон е лесно за посещение, но това не е било така преди 30 години.

Това е така, защото крепостта се намира до непосредствена близост до свиленградското село Маточина. То е попадало зад старите телени гранични укрепления, а край него е минавала и отбранителната линия "Крали Марко".

В периодът до 1989 г. районът около крепостта отново е имал стратегическо военно значение, заради което и селото, макар да е било със строг пропусквателен режим, се е развивало и дори нараствало. Днес Маточина наброява по-малко от 50 души, като населението е силно застаряло. Това от своя страна обаче добавя още мистика и усещане за забрава и откъснатост, витаещи от столетия около крепостта.

Ако искате да посетите Букелон, трябва да знаете, че село Маточина се намира на 40 км от Свиленград и на 110 км от областния център град Хасково. Ако тръгвате от София, придвижването до Свиленград става по магистралите "Тракия" и "Марица". След Свиленград не само трябва да се отправите към село Маточина, но и да се подготвите за малко по-лоши пътни условия - особено непосредствено преди крепостта и нейното село.