Гирокастра, наричан още сребърния "град от камък" е едно от съкровищата на Албания и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, поради своите изключителни исторически и културни активи и рядък пример за архитектурен характер, типичен за османския период.

Тук се намира и най-големият замък в страната, който продължава да бъде основната атракция за местни и чуждестранни туристически групи, благодарение на историческите и архитектурните си ценности, съобщи  албанската новинарска агенция АТА, като се позова на екскурзоводи в каменния град.

Регионалната дирекция за културно наследство в Гирокастра съобщава, че "над 50 000 туристи са посетили замъка в периода януари-май 2024 г.", предаде БТА

Според дирекцията все повече посетители се стичат към замъка в Гирокастра, който през периода януари-май е бил посетен от около 50 процента повече посетители, отколкото през същия период на миналата година.

Нетърпеливи да опознаят Гирокастра, туристите идват от различни страни, за да се потопят в красотата, историята и традициите на града-музей, отбелязва АТА.

През всеки сезон на годината замъкът привлича хиляди посетители, превръщайки се в най-посещаваното място на каменния град.

Замъкът е съществувал в различни форми още преди 12 век. Принцеса Аргиро вдъхновява албанския писател Исмаил Кадаре в стихотворение, което той пише през 60-те години на ХХ век. Според местните фолклорни предания тя е живяла през XV в. и е скочила от замъка заедно с детето си, за да избегне пленяване от османците. След 1812 г. Али паша от Тепелене прави мащабни ремонти и добавя западна пристройка на замъка. Правителството на крал Зог разширява затвора на замъка през 1932 г.

Днес замъкът включва пет кули и къщи, новия музей на Гирокастра, часовникова кула, две текета, цистерна, сцената на Националния фолклорен фестивал и много други забележителности. От замъка се разкрива великолепна гледка към целия старинен град и неговите къщи, които са накацали по склоновете на хълмовете с красивите си стари дървени фасади.

ИЗБРАНО