Ако има плод, който е енигма, това е дурианът.

Тропическият плод е източник на една от най-отвратителните миризми на света, заради което е забранено да се консумира на публични места в редица държави, но същевременно ще го видите да се продава по пазари и туристически места в същите тези държави - нарязан и прилежно опакован в найлонови пликчета.

Дори един-единствен дуриан е способен да вмирише на умряло поне за седмица хотелска стая (дори и след основно почистване), заради което в повечето хотели в азиатските страни внасянето му е строго забранено.

Не се допуска да си пренасяте дуриан и в градския транспорт на Сингапур между другото (а при нарушение глобата е близо 400 щатски долара).

На какво мирише дурианът?

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Трудно е да се определи с една дума на какво мирише дурианът, но в интернет ще откриете сравнения с миризмата на канализация, на вчерашно повърнато, на напоени с терпентин мръсни чорапи. Антъни Бурдейн твърдеше, че след като сте яли дуриан, устата ви ще мирише "все едно сте разменили френска целувка с мъртвата си баба".

Мистерията на миризливия плод е дотолкова обсебваща, че дори е правено проучване, което да установи на какво точно се дължи ужасяващата му смрад. Учените са открили 50 индивидуални компонента, отговорни за нея, като сред тях е имало и четири съставки, които дотогава са били неизвестни за науката. Изследването е открило, че отделните елементи на аромата на дуариана са същите като на печен лук, чесън, гума, сготвено телешко, праз, мед, метал, сушени калмари и мая. Поотделно в тях няма нищо кой знае колко притеснително, но комбинацията от всички явно кара човешкото обоняние да ги интерпретира като непоносима миризма.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Не така стоят нещата със слоновете, маймуните и птиците, които с удоволствие си похапват дуриани, без да се оплакват от миризмата.

За какво се използва дурианът в Азия?

Краткият отговор е: за доста цели. Като за начало, местните си го хапват, суров или сготвен, а на места можете да намерите по магазините пакети с бонбони от дуриан (чиято миризма е далеч по-деликатна и дори трудно може да се определи като неприятна). В традиционната медицина го ползват като лекарство срещу висока температура, а на закъсалите го със сексуалния живот го дават като афродизиак.

На снимката можете да видите чипс от пържен дуриан:

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Къде можете да намерите пресен дуриан?

Дуриановото дърво расте в определени части на Азия, като най-вероятно е да го откриете в Тайланд, Индонезия и Малайзия. Пресният плод е зелен, жълт или кафяв с бодлива кора, а ядливата част вътре е кремообразна.

Какво да правите, ако се вмиришете на дуриан?

Може би любознателната ви природа ви е отвела до продавача на дуриани и сте се осмелили да опитате легендарния смрадливец. Браво за смелостта, но сега имате проблем - как да се отървете от смрадта, която се носи от вас? По ирония на съдбата единственото ефикасно средство за отстраняване на миризмата на дуриан е натъркване с обвивката на самия плод. Така че като пазарувате, поискайте да ви дадат и малко обвивка, за да не останете без достъп до хотелската си стая за няколко дни.