Праисторическият солодобивен и градски център "Провадия-солницата" ще бъде отворен за посещения по време на предстоящите пролетни празници, информират от археологическия обект, пише darik,bg.

Посетителите ще могат безплатно да разгледат солницата всеки ден от 26 април до 6 май, а обектът ще бъде отворен от 9.00 до 14.00 часа. Групите ще бъдат развеждани от екскурзовод на всеки кръгъл час до 14.00 часа включително. Обиколката с беседата на екскурзовода трае около 50 минути, уточняват домакините.

На 27 и 28 април посетителите за първи ще могат да посетят работещ сондаж непосредствено до могилата и да се запознаят с технологията за добив на разсол, както и заснемането с камера на сондажа по нов високотехнологичен начин.

Снимка: Праисторически солодобивен и градски център Провадия-Солницата

Интересът към останките на най-стария солодобивен и градски център в Европа става все по-голям. По време на пролетните празници миналата година обектът е бил посетен от близо 6000 души. По време на разкопките през лятото посетителите са били около 5000, като само в деня на отворените врати са били около 1800, споделя пред Дарик Маргарита Люнчева, член на археологическия екип.

Сред посетителите има такива от Румъния, Русия, Западна Европа, САЩ и Япония, добавя още Люнчева.

Посещенията са безплатни и се провеждат без предварителна резервация. Приемат се обаче дарения, които се използват както за дейности по социализирането на обекта, така и за продължаване на археологическите проучвания.