Допълнителни полицейски наряди ще подпомагат трафика по магистралите "Тракия" и "Хемус", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Организацията е в сила до 18 септември. В петъчните дни в посока Бургас и Варна и в неделните дни в посока София, допълнителните наряди ще подпомагат трафика по обслужваните пътни участъци от двете магистрали.

Целта е служителите да могат да реагират на място при възникване на пътно-транспортни произшествия или при затруднения на движението.

При необходимост ще се включват и служители от състава на "Охранителна полиция" - ГДНП.

Действията се осъществяват в координация с представители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", както и с центровете за спешна медицинска помощ.

Затягат контрола по пътя към "Маказа"

Областната дирекция на полицията в Кърджали затяга контрола по пътя към граничния пункт "Маказа" по повод увеличения трафик към Гърция в разгара на лятото и зачестилите катастрофи.

"Трасето към Гърция през прохода Маказа е един от най-натоварените и рискови участъци. Досега контролът на движението в тази отсечка беше само от КАТ - Пътна полиция. За да се гарантира по-голяма безопасност, към патрулиращите екипи се включват и 70 служители на Охранителна полиция", съобщи директорът на областната дирекция на МВР Венцислав Момчилов, цитиран от 24chasa.

Наблюденията на пътните полицаи показват, че румънците са едни от рисковите шофьори. Автомобилите, които пътуват от Румъния през България в посока Гърция. Движат се в пакет 3-4-5 автомобила заедно. Карат с по-висока от допустимата скорост и не позволяват други моторни превозни средства да застанат между тях. Това е и основната причината за пътно-транспортните произшествия.

Статистиката сочи, че за седем месеца броят на издадените актове за пътни нарушения се е увеличил два и половина пъти в сравнение със същия период на миналата година.

По-рано областният управител на Кърджали Илия Илиев и префектът на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис  обсъдиха мерки за намаляване на задръстванията и обслужване на голям брой превозни средства и пътници през летните месеци на ГКПП Маказа-Нимфея.

Когато се образуват дълги опашки, едната лента от страната на входа на България ще бъде използван, за изходна в посока Гърция. Към нея ще бъдат пренасочени превозни средства с пътници от трети страни, които имат отделен ред за контрол.

Това е втора мярка, в услуга на гражданите, които използват този граничен пункт, след премахването на допълнителните контроли, наложени от българска страна. Подобни ходове бяха направени от гръцката страна.