Заведенията във Велико Търново ще предлагат меню от средновековната българска кухня, съобщиха от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".
Инициативата обхваща 9 - 13 април в рамките на Международното изложение "Културен туризъм -2014".
Рецептите за ястията от епохата на столичния Търновград са издирени и адаптирани от доц. Иван Лазаров, ръководител на катедра "Стара и средновековна история" в Исторически факултет на Великотърновския университет.
Те носят атрактивни имена като "Печено по деспотски" (с агнешки бут), "Телешко разсол - Радостта на войника", "Столично пиле", "Каша от булгур - Спасението на селяка" и др.
С булгур и прясно мляко е и десертът в средновековното меню, който ще се предлага с мед, петмез, рачел или сладко от горски плодове.
Предстои Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов", със съдействието на местни ресторантьори, да наложи марката "Средновековна търновска кухня" и да я превърне в още една от местните туристически атракции, уточняват организаторите.
ИЗБРАНО