И Витоша като Луната има нещо като „тъмна” страна. Откъм пернишкия си край планината е много по-непозната, отколкото откъм софийския. Сред най-интересните места, които можете да посетите в дългия уикенд около Баба марта и националния празник 3 март е Боснек.

То е на около 40 км от столицата. Има доста забележителности като останки от тракийска могила, като всичко това е свързано с двата основни символа на селището. Единият е местността Живата вода. От древни времена се смята, че тя е особена. Тази вода е извор на щастие, ако се вярва на легендата.

Съвременната чешма е с формата на пастта на крокодил – няма никаква връзка с фауната по тези места, а с едно от преданията, според което изворът се пази от змей. Именно с това старите хора си обяснявали, че водата ту шурва, ту секва.

Изворът е обветрен от легенди, но исторически факт е, че лично великият пътешественик Евлия Челеби е знаел за него, спрял се е тук, опитал е водата му и я е направил легендарна. До чешмата се стига по черен път с 4х4 автомобил или с една приятна разходка от около час и половина. За допълнителна атракция на посетителите, до Живата вода има и пещера.

Но не тя е най-забележителната в района. Вторият символ на Боснек е Духлата – странно име за пещера, при това за най-дългата и най-дълбоката в цяла България. Повечето хора дори не са чували за нея. Тя е на километър над селото. Дължината й е 17,6 км, а дълбочината е до 53 м на 7 етажа. Тя е свързана с естествени водни канали с две по-малки близо до нея. Подводните реки общо са 6.

Боснек има и трети привлекателен за туристите символ. Това е уникален 600-годишен дъб. Землището на селото може да се похвали с още един карстов извор и с още една голяма пещера с 6 км тунели. Общо „дупките” в планината в околността са поне 30, което е истинска атракция за посетителите. Сред създадените от хората магнити за посетителите са двата стари храма и съборите – най-близо е посветеният на Конския Великден – Тодоровден. Тази година той е съвсем скоро - на 7 март.