Очакваме туристически ръст до 6% през зимния сезон, това е информацията, която имаме от борсата в Лондон, Берлин и Москва, заяви председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин по време на раздаването на годишните награди на организацията.

Рагин подчерта, че записванията по курортите вървят добре, предаде БГНЕС.

"Да се надяваме Господ да ни даде много сняг и минусови температури. Ако няма достатъчно сняг, над 260 оръдия за изкуствен сняг са в пълна бойна готовност, заредени с ток и вода", каза той.

И добави, че браншът е готов да посрещне зимния сезон още през декември и да го изпрати през април.

По думите му се очакват много чуждестранни туристи.

"Обикновено през зимата разчитаме на съседите - Турция, Гърция, Македония и Румъния, да ни посетят, както и Англия. Да се надяваме, че имиджът, който е създал зимният туризъм, ще го запази и доразвие", каза още Рагин.

Според него зимните ни курорти започват да настигат световните, но все пак си имаме и проблеми. Като конкретни затруднения той определи, това че в Банско вече трета година не може да се пусне втори лифт,  Витоша пък е с остаряла материална база.

"Нещата вървят трудно, не може да намерим общ език с партньорите ни еколозите, те си имат свое виждане, ние-наше. Ние искаме да запазим природата, но да не пречим на бизнеса, те искат всичко да бъде автентично", коментира  Рагин.

По думите му изпращаме тежка, трудна туристическа година, но трудността калява хората. Днес си пожелаваме успешен зимен сезон и отваряме нова страница на успеха, няма страна в света с такива природни дадености като България, добави той.

Новоизбраният министър на туризма Николина Ангелкова получи от Благой Рагин почетен знак на БХРА.

Огромна отговорност е да бъда министър на туризма, призна тя. Според нея България има огромен потенциал в туризма. Основната ми цел е в диалог с туристическия бранш да се начертаят общи стъпки и цели, които гоним-България да бъде целогодишна туристическа дестинация, каза още Ангелкова.