Солун е красив град, който може да предложи хубава храна, вековни паметници и живописно изкуство. Ако бюджетът ви е ограничен, може да се насладите на приятната му атмосфера, без да е задължително да харчите много пари. Вижте 10 неща, които можете да правите там напълно безплатно.

Музеят на Ататюрк

Музеят се помещава в дома, където е роден основателят на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Той се намира в предградието на Солун. Акцентът на музея е стаята, в която е роден Ататюрк, разположена на втория етаж.

Не пропускайте местните пазари

Солун е известен като гастрономическата столица на Гърция. Градът дължи това признание на смесеното си културно наследство и разнообразието от местни деликатеси и хранителни продукти. Трите основни пазара са Модиано, Капани и пазарът на площад Атонос. Там ще се докоснете до най-различни търговци, специализирани в продажбата на прясна риба, месо, ядки, подправки и други лакомства. Тези пазари са центърът на прекрасния кулинарен свят на втория по големина град в Гърция.

Арката на Галерий

Снимка: iStock by Getty Images

Направете си пикник в някой от градските паркове

Солун се гордее с красивата си пешеходна крайбрежна зона, която се простира от пристанището до Концертната зала. Независимо дали искате приятна разходка или релаксиращ пикник, крайбрежната зона е изкюлчително подходящо място за тази цел. По време на разходката може да отидете до Бялата кула и площада на Аристотел.

Солун граничи и с гората Seih Sou - зелен оазис, разположен до квартал Агиос Павлос. Може да си вземете някои интересни сандвичи или деликатеси от пазарите и да се отправите към избраното от вас място за пикник.

Площад Аристотел

Еврейски музей

Малко хора знаят, че Солун е бил дом на много евреи в края на XIX и началото на XX век, което му е спечелило името на града на призраците. Това забравено минало е събрано в Еврейския музей, който включва богата колекция от исторически артефакти и фотографски изложби. Той привлича посетители от цял свят.

Направете безплатна пешеходна обиколка

Да се разходите из Солун е най-добрият начин да се потопите в атмосферата му. В града се организират много безплатни туристически обиколки, на които можете да научите повече за историята и традициите на Солун.

Общинска художествена галерия

Общинската художествена галерия е една от безплатните атракции в града и е дом на над 1000 произведения на изкуството. Галерията се помещава в зашеметяващата сграда Casa Bianca на булевард Василисис Олгас. Тя е разделена на няколко колекции на произведения от чуждестранни и гръцки художници.

Разходете се по тесните улички в Стария град

Едно от най-запомнящите се преживявания в Солун е разходката из Стария град Ано Поли. Там ще се насладите на красиви тесни улички, стари къщи с красиви дворове и градини, малки таверни и кафенета. Заслужава си да посетите този район.

Крепостта Ептапиргио (Йеди куле)

Йеди куле (седем кули) е средновековна крепост, разположена в североизточната част на Солун. Тя е част от бившия акрополен комплекс на града, служил като гарнизон за градската стража. По-късно е превърнат в затвор до 1989 г., а днес е ценен отпечатък от византийското и османско минало в града.

Обиколете най-добрите галерии

Ако харесвате изкуство, Солун може да се похвали с красива колекция от впечатляващи художествени галерии. Може да се наложи да отделите малка сума за организирана арт екскурзия, но ако решите, може да си направите собствена такава. Сред най-популярните места са Govedarou Art Gallery, Municipal Art Gallery, Kalfayan Galleries, Zina Athanassiadou gallery и други.

Църквата Агиос Димитриос

Снимка: iStock by Getty Images

Църквата Агиос Димитриос

Посветена на покровителя на града, църквата Агиос Димитриос е една от най-големите църкви в Гърция. Прекрасен пример за късновизантийска архитектура, църквата се превръща в джамия по време на османската окупация и някои от стенописите ѝ са унищожени. Най-впечатляваща е подземната крипта, която е запазена през годините. Смята се, че криптата е част от по-голяма мрежа от подземни тунели, простиращи се из целия град.

Можете да научите още любопитни истории и новини тук.