"Дисниленд" е най-мечтаното място за всяко дете, а и не само. Приключенският парк се посещава от милиони хора всяка година. Вижте най-интересните факти за него, които вероятно не знаете, подбрани от oshte.bg

Снимка: iStock by Getty Images

1.Първият "Дисниленд" е открит на 17 юли 1955 г. в Анахайм, Калифорния. За изграждането му са похарчени 17 млн. долара, а в строителството на парка са участвали 2500 работници.

2. Идеята за построяването на парка идва на Уолт Дисни след като завел двете си дъщери в "Грифит Парк" през 30-те и 40-те години и гледал как се въртят на въртележка. След това посетил още няколко парка за повече вдъхновение.

3. Пейката от "Грифит Парк", на която Уолт Дисни измисля концепцията, е изложена близо до входа на "Great Moments".

Снимка: iStock by Getty Images

4. Първоначално паркът има само 18 атракции, 14 от които все още работят. Към днешна дата броят им е 51.

5. Цената на билета за вход при откриването бил 1 долар, днес е 99 долара.

6. Най-популярният сувенир от "Дисниленд" са ушите на Мики и Мини Маус. От откриването на парка до днес са продадени над 84 млн.

7. Паркът е посетен от над 700 млн. души от откриването си до днес.

8. "Matterhorn" е първото стоманено влакче в увеселителен парк. Уолт Дисни се вдъхновява за него от Матерхорн в Швейцария.

9. На всеки 30 крачки в парка има кофи за боклук.

10. По света има 11 парка на Дисни в 4 държави - Анахайм (Калифорния); Токио, (Япония), Париж (Франция), Хонг Конг (Китай). Предстои отварянето на един от най-големите паркове на Дисни в Лондон през 2024 г.

Снимка: iStock by Getty Images