Не е лесно да посетиш Венеция.

Освен че трябва с лакти да си проправяш път сред тълпите от туристи из тесните улички и да чакаш по половин час за снимка на моста Риалто, трябва да знаеш и всички специални забрани, които важат за посетителите на града.

През последните години Венеция се опитва да се справи с прекалено големия брой туристи и вредите, които те нанасят на града. Местните недоволстват, историческото наследство се руши, а туристите не губят ентусиазъм и продължават да посещават града дори и по време на пандемия.

Някои от следващите правила са неочаквани, други странни, а трети звучат като шега, но всички са официални забрани и важат за всички посетители на Венеция.

1. Не си правете пикник на площад Сан Марко. Можете да си вземете сандвич или парче пица, но трябва да седнете на пейка. Ако ви хваната на земята на площад Сан Марко или на други емблематичниместа в центъра на Венеция, ви грози глоба до 500 евро.

2. Не се къпете и не скачайте в каналите на Венеция. Макар да изглежда слабо вероятно някой да иска да се изкъпе в съмнителната вода на венецианските канали, очевидно е имало такива случаи, щом властите в града включват тази забрана в официалната си кампания за туристи. Глобата е до 500 евро.

3. Не ходете по бански в града. Банските запазете за Лидо - във Венеция носенето им е забранено. Също е забранено мъжете да ходят голи до кръста. Глобата е до 500 евро.

4. Не хранете гълъбите. Някога да нахраниш гълъбите на площад Сан Марко със семена, закупени от продавачите там, беше едно от задължителните забавления в списъците на туристите. От много години обаче храненето на гълъбите е забранено. Те пренасят много болести и създават огромни проблеми на градските власти с почистването на статуите и сградите, върху които пускат своите гълъбови бомби. Между другото забраната важи и за чайките.

5. Не спирайте на мостовете. Уличките в историческата част на Венеция са тесни, но туристите често забравят, че тук живеят и местни хора, които не са на почивка, а бързат за работа. Местните власти призовават посетителите да не се заседяват на мостовете и да се движат винаги вдясно. Aко предизвикате задръстване, е възможно да бъдете глобени от 100 до 200 евро.

6. Не пазарувайте от нелегални търговци. Има ги навсякъде в Италия - търговци, които разпъват парче плат на тротоара и продават всевъзможни джунджурии - от дамски чанти до дискове и бижута. Във Венеция не само самите търговци подлежат на глоба, но също и вие, ако ви хванат да пазарувате от тях. Глобата е до 7000 евро и ще конфискуват покупките ви.

7. Не карайте колело. Дори и само да го бутате, без да въртите педалите, пак ще бъдете глобени с поне 100 евро.

8. Не си варете кафе на моста Риалто. Това ви звучи абсурдно? Зад всяка абсурдна забрана стои някой не по-малко абсурден турист. През 2019 г. двама германски туристи влязоха в световните новини, след като бяха глобени 950 евро и изгонени от Венеция за това, че са си варили кафе на газово котлонче на моста Риалто. 

9. Не закачайте катинари на мостовете в града. За първи път тази забрана е въведена около 2000 г. и тогава глобата за нарушителите е 3000 евро. В момента е доста по-ниска - около 100 евро, но ако ви хваната, със сигурност ще ви глобят. 

10. Не къмпингувайте в града и дори не носете в себе си къмпинг екипировка. Венеция не разрешава къмпигуването, нито спането по пейките. По-изненадващо е, че ако ви хванат с къмпинг екипировка, дори и да не сте я вкарали в употреба, пак ще ви глобят с 50 евро.