Островната държава Фиджи е популярна туристическа дестинация, смесица от стари и нови култури. Намира се в Меланезия, Океания и се състои от два големи и 318 малки острова. Вижте 10 любопитни факта за Фиджи, които вероятно не знаете, а от oste.bg ни запознават с най-интересните. 

По-голямата част от населението живее в четири острова

Има четири острова, на които живее по-голямата част от населението на Фиджи - Вити Леву, Вана Леву, Оно-и-Лау и остров Кадаву. Най-големият от тях е Вити Леву, където се намира и столицата Сува. Вторият по големина е Вана Леву, а след него се нареждат Оно-и-Лау и остров Кадаву.

Фиджи има три официални езика

Фиджи е сред малкото страни в света, които имат три официални езика - английски, фиджийски и индийски. iTaukei е родният език и се говори от по-голямата част от населението. 37% от населението е от индийски произход и говори предимно хинди. Английският е широко използван в образованието, политиката и бизнеса.

Снимка: iStock by Getty Images

Кава е традиционната напитка на Фиджи

Пиенето на кава е традиционно за островната държава. Напитката се приготвя от горчив корен от кава, който се отглежда из тихоокеанските острови. Коренът се суши и след това се смила на прах, който се смесва с вода за консумация. Счита се за билково лекарство.

Фиджи е дом на много вулкани

Вулканичната почва е причината за безкрайната флора и джунгла, която обхваща островите на Фиджи. За последен път вулкан е изригнал преди 500 години.

Прилепът с лице на маймуна живее тук

За първи път този прилеп е забелязан на остров Тавеуни през 1976 г. Той тежи между 222 и 362 грама и има ясно изразени оранжеви очи. Този вид прилепи се срещат много рядко, защото обитават гористи местности високо в планините и територии, трудно достъпни за хората.

Суровата риба е част от местните ястия

Снимка: iStock by Getty Images

Едно от най-популярните национални ястия на Фиджи се нарича Кокода и се състои от сурова риба, която се маринова в смес от кокосово мляко, сметана, чили, лук и сок от лайм. Киселинността на лайма прави рибата безопасна за консумация. Традиционно се сервира в кокосова черупка или издълбан ананас.

Ходенето по огън е измислено във Фиджи

Ходенето върху огън е обичайна практика във Фиджи и родното място на този ритуал. Легендата гласи, че преди около 500 години в село Накарову тази сила е била предадена чрез кръвта на мъж на име Тунайвикалита и се е практикувала като традиционна церемония.

Водата във Фиджи е полезна за здравето

Водата в островната държава съдържа минерали, които са полезни за здравето. Местните жители я пият от стотици години.

Подаряването на зъб е знак на любов

Във Фиджи традиция от стотици години повелява предложенията за брак да се извършват с подаряване на зъб от кашалот. Актът на подаряване на зъб от кит е знак на любов, както например годежният пръстен при нас. Колкото повече зъби се подаряват, толкова по-значим е подаръкът.

Снимка: iStock by Getty Images

Традиционният танц във Фиджи се нарича Меке

Повечето култури имат традиционни танци. Във Фиджи това е Меке - представление за разказване на истории чрез танц и песен. Участват и мъже, и жени, като мъжете изпълняват силни и яростни движения, а жените - елегантни и грациозни. Лали е традиционен барабан, който се използва за поддържане ритъма на Меке.