10 причини, заради които си заслужава човек да посети Варна, са подредени в новия общински туристически сайт Visit.varna.bg, който вече е активен, съобщава Днес+.

Ако случайно си мислите, какво има толкова специално във Варна, ето най-важните 10 причини да посетите третия по големи град в България.

1. Климат

Варна се радва на мек климат през цялата година. Най-студеното време през годината, обикновено е от декември до март, когато средната температура варира между 5 и 10 ° C.
Лятото започва в началото на май и продължава до началото на октомври температурите варират между 25-35° C. Най-приятните месеци да отидете на плаж и да се насладите на слънцето са юли и август. Температура на морската вода през лятото е около 23-27° C. 

2. Плажове и минерални води

Регионът на Варна, в който влизат и курортите Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена са добре известни със своите великолепните плажове, топлото синьо море, лечебните минерални извори.

В курорта "Св.св. Константин и Елена" има 7 минерални извора с температура на водата между 40 и 60 ° C, без аналог в Европа. Те са калциево-магнезиеви и слобоминерализирани, лекуващи успешно сърдечно-съдови заболявания. В комбинация с климата въздействието й става още по-силно.

Курортът Златни пясъци е известен като "Перлата на българското Черноморие".

3. История

Варна е люлка на най-старата европейска цивилизация. В градът можете да видите оригиналните артефакти на най-старото златно съкровище в света, датирано между 4400 – 4200 г. пр. Хр.
И това е само за начало на вашата историческа обиколка - има много други съкровища от по-късни периоди и култури, като тракийска, гръцка, римска, византийска, българска и др.

Изключителен интерес сред гостите на Варна представляват богатите колекции на музеите в града, още повече, че четвъртите по големина Римски терми на Европа са сред тези музеи – II – III в. сл. Хр., когато е и разцветът на римския Одесос.

4. Културен живот и фeстивали

Варна разполага с безброй културни събития с участието на фолклор, музика, балет, опера и театър, филми и анимационни презентации - снимки, изложби на открито и много художествени галерии.  Градът е и кандидат за Европейска столица на културата през 2019г.

5. Вино и кухня


Варна е известна с винените си сортове грозде и с доброто качество на виното, което се произвежда от тях. Избите все по-често предлагат дегустации на продуктите си, представени по интересен и запомнящ се начин.

Организират се фестивали, посветени на различни вкусотии, които са едно интересно преживяване и докосване до непознати кулинарни традиции.

Във Варна има и множество традиционни български ресторанти, където да се насладите на местната кухня.

6. Гостоприемство на местните хора


Българите са изключително гостоприемен народ. Ще имате възможността да бъдете приветствани по традиционния начин с вкусни местни ястия и вино. Повечето млади българи говорят английски, както и други чужди езици.

7. Архитектура

До Освобождението на България от турско робство през 1878 г. Варна е типичен ориенталски град с територия от около 170 хектара и население около 20 000 души, предимно турци, гагаузи, гърци и др.Българите са малцинство. Това определя и по-бавното проникване на европейските културни влияния, в т.ч. и в архитектурата.
Характерното в ансамбловото изграждане на съвременния град е европейското влияние, а и това от средиземноморските страни.
Срещат се византийски, арабски, мавритански, арменски и пр. архитектурни елементи, обогатени с причудливи египетски и абстрактни орнаменти. Обществените и големите търговски сгради са оригинални и носят белезите на едно голямо строителство.

8. Нощен живот

Варна разполага с впечатляващ нощен живот и мнозина казват, че „градът никога не спи”. През летните месеци е почти невъзможно да се намери затворен бар или клуб през нощта. Много от баровете и ресторантите лятото са разположени директно на брега на морето, в близост до Морската градина.

9. Възможности за пазаруване


Във Варна можете да намерите изобилие от модерни търговски центрове, традиционни пазари на открито, както и малки магазинчета.

10. Добро съотношение "цена-качество"

Накрая, но не на последно място трябва да отбележим, че цените, които ще платите във Варна са изгодни по отношение на качеството на предлаганите услуги.