В един студен зимен ден, точно преди 100 години, четирима елегантно облечени мъже се качват на влак в Единбург. Уили Джаксън и синът му Лорънс са фермери, елегантният Томас Мъри отглежда овце и говеда, а пълничкият Робин Уелш е член на градския съвет на Единбург. На 54 години той е малко по-възрастен от приятелите си. Месеци наред те обмислят дали да предприемат пътуването, но в крайна сметка се решават на него и се оказва, че това е истинско приключение.

Пътуват до Лондон, после до Париж, а след това 13 часа с влак до Шамони. Докато влакът си проправял път през снежните Алпи, те облекчавали скуката, като играели безброй игри на бридж. В друго купе пък търпеливо чакали вниманието ми техните камъни за кърлинг.

Снимка: Getty images

Без да могат да се занимават със земеделие през зимата, мъжете прекарвали часове наред в различни занимания по замръзналите езера на Клайдсдейл и станали толкова добри, че решили да участват в първите зимни олимпийски игри (проведени от 25 януари до 5 февруари 1924 г.).

Снимка: iStock by Getty Images

Сто години по-късно Шамони е толкова привлекателен, колкото и преди. Дълбоко вдишвайки алпийски въздух и усмихвайки се от удоволствие, докато скиорите се спускат по любимите писти Balme и Les Grands Montets, е трудно да си представите, че през 1924 г. спускането със ски почти не е съществувало и дори не е било представено на Олимпийските игри.

Снимка: Getty images

Шамони разполага с достатъчно писти, за да задоволи спокойните скиори, но любителите на приключения се отправят нагоре над "обикновените" писти на курорта. Оригиналният лифт Aiguille du Midi изкачва олимпийските писти за бобслей (Великобритания взима сребро след швейцарците); днес неговият ефективен заместител превозва туристи и скиори от центъра на града до 3840 метра.

Карането на ски по Vallée Blanche е обред за любителите на извънпистовите дисциплини, за тях адреналинът е всичко, а разказът на "по бира" как си оцелял е несравним с никое друго изживяване. 

Малцина са тези, които предприемат това приключение, сега мнозина предпочитат да се изкачат на върха, но не за да се спуснат, а за да си направят селфи на фона на Монблан. 

Снимка: iStock by Getty Images

Малко по-надолу  някога се е намирала огромната олимпийска ледена пързалка, на която се "ражда" една холивудска звезда. Норвежката Соня Хени е на 11 години, когато представя сложните фигури на леда.  Тя очарова тълпите със заразителната си усмивка, но отпада от състезанието. По-късно става олимпийска шампионка, а след това заминава за Холивуд и става филмова звезда.

В гората над града са скрити останките от пистата за бобслей, но единствената напълно непокътната структура, останала от игрите, е ски скокът Mont aux Bossons, който се вижда от околовръстния път на Шамони. Заслужава си да го посетите, за да си представите рева на тълпата от 20-те години на миналия век, когато спортистите са се издигали във въздуха.

Снимка: Getty images

Анри-Франсоа Моран, председател на секцията по ски скокове към Спортния клуб на Шамони, показва пред екипа на Guardian ски и обувки отпреди един век. Той ги съхранява в централата на комисията - дървена барака в долната част на скочището. 

Най-добрите му години в ски скоковете може и да са зад гърба му, но Моран говори с гордост за младежите, които тренира днес. Не е ли опасно?

"Ако паднеш, просто се спускаш надолу", споделя той пред Guardian с блясък в очите. "Казвам им, не забравяйте да дишате и ще ви дадем малко вино, когато спрете!"

На скока няма и една снежинка. Моран е убеден, че това се дължи на климатичните промени и споделя за възможността да бъде поставена изкуствена настилка. "Може би скоковете вече ще бъдат дисциплина на летните олимпийски игри", казва той не на шега. 

На кратко разстояние с кола от центъра се намира Les Houches, по-спокойната част на "glam Cham". Тук можете да разчитате на най-добрия избор от планински ресторанти, по-малко хора и не по-малко красива природа. След сутрешно спускане можете да хапнете паста и салата в La Fre Mi, гледайки към долината.

Предпочитано място за отсядане е Rocky Pop, който с двойни стаи от 88 евро (закуската се заплаща допълнително) е на страхотна цена в сравнение с възможностите в близост до центъра. Обстановката е като в къща за гости и луксозен  хотел едновременно и е идеална за семейства, с атракции за деца, включително роботи от "Междузвездни войни" на рецепцията.

На няколко километра по-нагоре по долината се намира друго прекрасно място за отсядане: хотел Heliopic (двойни стаи от 174 евро, закуска срещу допълнително заплащане), който разполага с басейн.

След ден по пистите не пропускайте местния музей Maison de la Mémoire et du Patrimoine. До края на март там има интересна изложба, посветена на Олимпийските игри.

Снимка: Getty images

След това можете да откриете нови приятели в открития бар Le K за bière pression и да се насладите на непретенциозния италиански ресторант Casa Valerio.

Градът весе така блести на слънчева светлина, точно както в деня на откриването на игрите през 1924 г. Но по-рано през януари в рамките на 24 часа пада над метър и половина сняг и стотици жители на Шамони с лопати се присъединяват към армията, за да разчистят стадиона и ледената пързалка.

А какво се е случило с четиримата шотландски състезатели по кърлинг? Те завършват игрите триумфално, побеждавайки домакините, за да спечелят златото.

С лаконичност и скромност, каквито може да се очакват от един шотландски фермер, Томас Мъри изпраща телеграма до дома си, в която пише просто: ИГРАНО ДНЕС. ВЕЛИКА БРИТАНИЯ 46, ФРАНЦИЯ 4. СПЕЧЕЛЕН ШАМПИОНАТ.

Шамони още пази духа на Олимпиадата и никога няма да го предаде. 

Снимка: Getty images