Есента е най-доброто време от годината за пътуване в Европа. Все още можете да се насладите на топло време, без да ви е неприятно горещо, тълпите от туристи намаляват, а листата на дърветата създават причудлив спектакъл. В този междинен сезон Европа предлага по нещо за всеки. Шотландия привлича с дивите си гори, Северна Италия подготвя есенно кулинарно пиршество, а на остров Крит има късно лятно слънце за онези, които все още не са готови да посрещнат зимата.

Това са най-добрите места в Европа, които да посетите тази есен, за да се насладите на топло време, култура и сезонни фестивали.

Лисабон - красиви улици и залези

Снимка: iStock by Getty Images

Лисабон може да се окаже истинско предизвикателство за непривикналите, но си заслужава да обуете удобни обувки и просто да поемете на приключение по великолепните му улици. Разходете се из квартал Байша в центъра на града, където има широки булеварди, монументални площади и елегантни градски къщи, построени след опустошителното земетресение през 1755 г. След това се изкачете по стръмните улици на квартал Алфама, където се намират исторически сгради в пастелни цветове и малки площади, изпълнени с кафенета. Потопете се в златните часове на града, като наблюдавате есенните залези от Miradouro de Santa Luzia или Miradouro das Portas do Sol- наблюдателни площадки, от които се открива гледка към къщите с червени покриви и блестящата отвъд река Тежу.

Крит - слънце в края на сезона

Снимка: iStock by Getty Images

Тези, които все още не са готови да се откажат от лятото, могат да посетят най-големия гръцки остров Крит. През есента тълпите вече са отминали, но температурите остават приятни, а морето все още е толкова прекрасно за плуване. Западният и южният бряг на Крит не са толкова презастроени, колкото източният, така че тук ще намерите малки уютни таверни, в които се пекат морски дарове на скара и чашите с вино винаги са пълни. Ако ви омръзне да мързелувате на плажовете, мекото есенно време дава възможност за удобни пешеходни преходи. В източната част на острова можете да следвате част от обширния пешеходен маршрут Е4 от Пано (горния) Закрос през буйното дефиле Закрос, минавайки покрай археологическите останки на някогашния разкошен минойски дворец.

Будапеща - приказка през вълшебната мъгла

Снимка: iStock by Getty Images

Вместо да преследвате слънцето в края на сезона, приемете настъпването на зимата в бохемска Будапеща. Унгарската столица е в стихията си през есенните месеци, когато мъглите създават приказни гледки към Дунав - поемете на речен круиз вечер, за да видите извисяващия се неоготически парламент, осветен в мъглата. Ако посетите историческите термални бани в стил ар нуво, като Széchenyi, ще се насладите на истинско релаксиращо изживяване. Завършете вечерта с чаша вино и гулаш в хлебна купа, подправен с червен пипер. 

Пъртшър, Шотландия - диви гори

Снимка: iStock by Getty Images

Пъртшър, вратата на Шотландия към Хайлендс, е едно от най-добрите места във Великобритания за енергични разходки сред ярките есенни листа. Отправете се към Ермитажа - горска местност, която някога е била място за развлечения на херцозите на Атол през XVIII век, а сега е собственост на Националния тръст. Влезте в дивата гора и поемете по 6-километровия маркиран маршрут. Ще ви "посрещнат" гигантските дугласки ели, поразителният водопад Black Linn и червените катерици, които се промъкват между огнено оцветените листа.

Снимка: iStock by Getty Images

Пиемонт, Италия - есенна кулинарна фиеста

През есенните месеци покритите с лозови килими хълмове се обагрят в бронзови и оранжеви листа, които, забулени в сутрешни мъгли, създават красиви гледки. Това е и сезонът на ценния бял трюфел. От октомври до декември в град Алба се провежда международен панаир на белия трюфел, на който можете да хапнете ястия като фондю от сирене и маслена паста, овкусени с прочутия трюфел. Съчетайте ги с прочутите с плътен вкус вина от региона като Barbaresco и Barolo.

Снимка: iStock by Getty Images

Долна Саксония - духът на Хелоуин

100-километровата пътека на вещиците в Харц се вие през планината Харц от Остероде до Тале в германския регион Долна Саксония. Районът е пропит с митове и фолклор, а когато тръгнете по маршрута през есента, всички страховити легенди сякаш оживяват. От комините на дървените къщи се вие дим, горите потъмняват, а в дълбоките каньони се спуска мъгла. Маршрутът ви води през горите, покрай дефилето Боде, най-голямата дървена църква в Германия и до високия 1142 м връх Брокен.

Снимка: iStock by Getty Images

Перуджа, Италия - фестивалът на шоколада

Всяка година през есента италианският град Перуджа се изпълва със сладкия аромат на шоколад. От 13 до 22 октомври столицата на регион Умбрия е домакин на най-големия шоколадов фестивал в света - EuroChocolate. Тази година се навършват 30 години от неговото провеждане и се очаква да привлече близо един милион посетители. "Шоколадовите" пътешественици могат да се насладят на всичко - плодове в шоколад, шоколадов ликьор, гигантски блокчета от шоколад с ядки и шоколад, оформен като фотоапарати, инструменти, обувки и четки за рисуване. Организират се изложби на шоколадово изкуство - наскоро беше построено иглу от 3600 кг шоколадови тухлички - и състезания по шоколадово скулптиране.

Снимка: iStock by Getty Images

Цермат, Швейцария - на ски в началото на сезона

Тези, които нямат търпение ски сезонът да започне, могат да се отправят към пистите около швейцарското село Цермат през есента. В сянката на могъщия Матерхорн можете да се спуснете със ски по 21-километрова непрекъсната писта, която стига направо до обсипаното с цветя алпийско селце. Сезонът започва през ноември, когато мястото често е покрито с истински сняг заради голямата си надморска височина. Ако времето е твърде топло, мощни машини за изкуствен сняг гарантират, че ски пистите ще останат отворени. 

Снимка: iStock by Getty Images