Когато януари и февруари ни предложат студ и сняг, някои места изпадат в хибернация, а други - точно обратното: избухват шумно в цвят, вкус и тържества, специално създадени да поддържат духа ни жив.
От традиционните кукерски фестивали (начело с най-големия - в Перник) до сгряване с вино, греяна ракия и танци - зимните месеци не са скучни, ако попътувате насам-натам из България.
Ето кои са пет от най-интересните зимни фестивали и събития, които да посетите до края на зимата (която, ако се замислим, тъкмо наскоро започна).
Леденото хоро в Калофер
Кога: 6 януари
Леденото хоро в Калофер е пример за сравнително нов обичай, който набира такава популярност, че хора от всички краища на страната се стичат да наблюдават зрелището. На Йордановден в Калофер не само се хвърлят да извадят кръста според християнския обичай, но и захващата прочутото "мъжко хоро" в ледените води на река Тунджа. Ако искате да виждате добре или да правите снимки, трябва да сте в Калофер много рано, тъй като интересът към събитието е голям.
Кукерски фестивал в Симитли
Кога: 11 и 12 януари
Нарастващият брой участници прави фестивала "Симитлия - Древната земя на кукерите" все по-впечатляващ с всяка изминала година. На това събитие кукерските традиции грейват в ярки цветове и се чуват отдалеч.
Фестивал на маскарадните игри в Перник
Кога: 24-26 януари
31-вият Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2025 ще се проведе от 24 до 26 януари в Перник. Най-големият зимен фестивал в Европа отново ще включва богата програма, тридневни дефилета на сурвакари, кукери, бабугери и джамалари от групи от България, както и от гостуващи групи от чужбина. Официалното откриване пък ще се състои на площад "Кракра" 24 януари вечерта, а шествията продължават през целия ден на 25 и 26 януари.
Трифон Зарезан
Кога: 14 февруари
Тази година 14 февруари се пада в петък и на датата плюс съпътстващия го уикенд (15-16 февруари) десетки винарни във всички краища на България ще отворят врати, за да посрещнат ценителите на виното. Фолклорни събития, дегустации, огньове на открито, традиционно зарязване на лозите и храна за компания на виното са нещата, които винарните организират всяка година за празника. Проверете събитията в любимата си или в най-близката до вас винарна.
Празник на сланината и греяната ракия в Априлци
Кога: 15-16 февруари
Този кулинарен високоалкохолен фестивал събра своята вярна маса от почитатели и се провежда за 13-и път в град Априлци. Центърът на града се преобразява в гигантска трапеза, на която всеки може да седне до всеки, да опита "бабината гозба", приготвена в огромен тиган или да проследи оспорваната надпревара в категории като "Най-крехка сланина" или "Най-блага ракия". Заради лечебните и имуностимулиращи свойства на греяната ракия организаторите обещават крепко здраве на всички, опитали я на фестивала.