Представете си - оставяте багажа си в петзвезден хотел. Разхождате се покрай искрящия инфинити басейн с гледка към Алпите в далечината. Домакините ви, които приготвят вечеря с няколко блюда, питат как бихте искали да прекарате следобеда си. Предлагат ви разходка с Vespa или обиколка на винарска изба. Но първо трябва да свършите една работа - да изкопаете трюфели, скрити под 40-те хектара на имота.
Усвояване на изкуството на лова на трюфели в Италия
Хотел Casa di Langa е първият хотел в света, който разполага със собствен консиерж за трюфели. Те организират интимно преживяване за лов на трюфели на няколко километра от територията на Международния панаир за бели трюфели в Алба.
"Никой не е идвал в тази гора преди построяването на хотела, дори не знаехме дали тук има трюфели", казва Даниеле Стропиана, трето поколение ловец на трюфели, пред Euronews. Заедно с партньорката си Марта той ръководи "експедиции" за лов на трюфели в района Alta Langhe.
Според The Local туристическата подиндустрия, която се е развила около лова на трюфели, е била на стойност над 60 млн. евро преди пандемията. Но тези ценни гъби невинаги са били смятани за злато.
Даниеле научава изкуството на лова на трюфели от своята баба. Поколенията преди него са били просто търсачи на гъби, които са използвали всичко, което са намерили - включително бели трюфели - за ежедневна храна.
"Днес белите трюфели се намират по-трудно. Когато търсенето е голямо, цената им може да достигне 45 евро за 100 г в магазина."
Намирането на бял трюфел е вълнуващо преживяване. Дейността е толкова нелека, колкото всяка друга в гората... докато кучетата не уловят следа. Те могат да проследят миризмата на трюфел от 50 м разстояние. Превръщаме лова на трюфели в забавление", казва Даниеле. "Това е трудна работа за тях. Понякога ловуваме по цял ден и не намираме нищо, затова го правим забавно и им позволяваме да изядат част от намерените трюфели."
"Хората не знаят къде и как растат трюфелите", казва Даниеле. "Не можеш да го видиш, както можеш да видиш лозе или ферма за лешници. Може би ако повече хора знаеха как растат, тогава щяха да предприемат действия, за да се направи повече за околната среда."
Той не се притеснява от тъмните материи на многомилионната индустрия за трюфели. Където и да откриете тези желани гъби, ще откриете и алчност. Най-лошите от ловците се превръщат в хищници, които вредят на съперниците си дори чрез физически заплахи и саморазправа.
"Ловът на трюфели наистина е опасен в някои села", казва Даниеле и разказва истории за съперници, които режат гумите на автомобилите, сипват захар в резервоарите. Някои крият стъкло или отрова за плъхове, напоена с трюфелово масло, за да примамят кучетата на съперниците в смъртоносен капан. Много от ловците на трюфели са прекарали половин век в събиране на реколтата, като са се съсредоточили единствено върху печалбата.
Строителството - независимо дали става въпрос за нови жилищни площи или нови лозя - също застрашава бъдещето на италианския трюфел, а климатичните промени удвояват вредата.
"Трюфелът, както и гъбите като цяло, са показател за биоразнообразието", казва Даниеле. "Там, където расте трюфелът, почвата е добра. Въздухът е добър. Околностите му са здравословна среда. Подчертава и колко негостоприемни стават някои региони за трюфелите. Те растат в симбиоза с мицел и специфични местни растения като топола и лешник.
Нетипична растителност, като тази в парковете или покрай тротоарите, не е благоприятна за отглеждане на трюфели. Дори лешниковата ферма не е идеалната среда, тъй като другите местни видове, които обогатяват почвата, често са отстранени от района. "Продължавайки по този начин, след 25 или 30 години ще отбележим, че растат значително по-малко трюфели."
Ако изчакате да откриете зрял трюфел по време на сезона на събиране на реколтата, след което покриете дупката, много е вероятно да откриете нов трюфел там само след една година. Но не можете просто да заровите трюфел в задния си двор и да очаквате, че спорите му ще ви дадат реколта.
"Ние сме част от асоциация, която засажда дървета всяка седмица, за да увеличи количеството на трюфелите, но може да са необходими 25 години, за да може тези дървета да променят нещо."
Търсенето на трюфели - особено на белия трюфел Алба - със сигурност ще се увеличава с годините, но простото подпомагане на инициативите в областта на агротуризма няма да е достатъчно, а само ще подсили алчността, заключава Даниеле.