Пристигането ни в Хавана бе отбелязано с лепкавата от влажност прегръдка на летището и последвано от истинско посрещане с музика и песни в дома на нашата домакиня. Да си българин в Куба е нещо специално за местните жители. Прекарваме в Хавана три седмици, в които чувам непрекъснато "Обичаме България". Чудно ми е какво е породило тези емоции в кубинците, превърнали се в изконно усещане, когато става дума за нашата малка България, която за тях е друг свят...

Само преди няколко седмици български ансамбъл танцува в сърцето на Хавана

Снимка: Посолство на България в Куба / Embajada de Bulgaria en Cuba

"Имаме еднакъв темперамент - емоционални, любители на музиката и хубавия живот", казва ми Марта, която ни просвещава в тайните на кубинската култура и изкуство. Още на следващия ден сбъдва обещанието си - да ни докаже колко много всъщност Куба обича България не само на думи, а в действие. 

Тръгваме по стъпките на двете култури, които се срещат в общ път на няколко места в и около Хавана. 

Първото място е паметникът на Христо Ботев, открит през 2023 година. Идеята за паметника е на живеещия в Хавана български архитект Илия Миладинов, член на Асоциацията за приятелство "България-Куба". Той в съавторство с кубинския скулптор Карлос Рохас започват инициативата още през 2018 г., по време на мандата на предишната българска посланичка в Куба Мария Донска.

Снимка: Личен архив

Странно е усещането, което изпитваш, заставайки пред бюста на Христо Ботев на хиляди километри от България - нещо като гъделичкане в корема, породено от смесица между гордост, носталгия, малко тъга по нещо познато, което осъзнаваш, че все още има над теб своя собствена сила. Поставен е точно срещу емблематичната бяла статуя на Христос от Хавана на крайбрежния булевард, а само на няколко метра от него е и втората българска следа - плочата на капитан Николай Георгиев. Той избира именно Хавана за начало и край на своето околосветско пътешествие с яхта, което поставя града на почетно място в световната морска история. 

Плочата на кап. Николай Георгиев, започнал и завърши; околсветското си пътуване с яхта в Хавана

Снимка: Личен архив

Продължаваме обиколката си в едно от най-забележителните места на Хавана -  Plaza del Armas,  най-старият площад,в града. Именно там се намира и мемориалната плоча на български език, а над нея камък от крепостната стена на старата българска столица - Велики Преслав. Той е подарен на Хавана по случай 1300 години от основаването на Българската държава.

Камък от крепостната стена на старата българска столица - Велики Преслав. Той е подарен на Хавана по случай 1300 години от основаването на Българската държава.

Снимка: Личен архив на Криси Димитрова

Наред с тези български стъпки, в Куба се намира и паметника на Васил Левски, поставен пред фабриката за пластмасови изделия в Сиенфуегос. Предприятието е строено от българи и ежегодно е посещавано от българската мисия по различни официални поводи. 

Бюстът на Васил Левски пред фабриката с неговото име

Снимка: Официална страница във Фейсбук на Empresa PETROCASAS Vasil Levski Cienfuegos

Обиколката по българските стъпки в Куба може да завърши в първия българския ресторант, разположен в сърцето на града - ресторант "България". Ако все пак са ви омръзнали блюдата с юка, ориз и пресни омари, там може да се насладите на шопската салата, баницата и кебапчетата, в компанията на най-популярното българско питие. 

Ресторант "България" е в сърцето на Хавана

Снимка: Посолство на България в Куба / Embajada de Bulgaria en Cuba