Със своите приглушени светлини и свещници от ковано желязо, абажури с мъниста и репертоар от джаз и блус от 30-те и 40-те години на XX век, барът "Кафенето на Рик" става задължителна атракция за туристи от цял свят, които искат да се докоснат до класическия филм "Казабланка". В него заведението е сцена на романтичната любовна история между Рик Блейн и Илза Лунд. Нито една сцена от филма обаче не е снимана в Мароко.

Част от силата на филма е, че по-голямата част от него се развива в "Кафенето на Рик", има малко други сцени, които са извън него. Драмата се разгръща там, това е интимно пространство, светлината се използва по много сложни начини. Зрителят е поканен да реши кой е добър и кой е лош, казва Мередит Хиндли, историк и автор на книгата "Направление: Казабланка" пред Euronews.

През 2004 г на бивш американски дипломат му хрумва да пресъздаде нощния клуб в стария квартал на Казабланка.

Снимка: iStock by Getty Images

Когато от "Уорнър" направиха филма, нямаше пропаганда. Смятаха да направят военен, ноар филм, със завладяваща любовна история. Местоположението е важна част от цялата история, от войната, защото филмът е завършен през август 1942 г. Джак Уорнър, шеф на студиото "Уорнър Брадърс", има проблем с маркетинга, защото американците не знаят къде е Казабланка. Знанията на американците за Мароко и Северна Африка са ограничени... Операция "Факел" донякъде решава проблема за Уорнър. Сутринта на 8 ноември американското общество се събужда с новината за десанта на западните съюзници, 33 000 американски войници излизат на брега на Френско Мароко. Тяхната цел е да превземат Казабланка, допълва Хиндли.

С добри коктейли и музика, мястото е направено по модела на едноименния бар на Рик Блейн. След отварянето си се превръща в хит сред туристите.

Посещението на шикозния бар е като разходка назад във времето. Масите са разположени на две нива сред великолепно изваяни колони в традиционен марокански стил.

"Това не е точно копие на кафенето от филма", казва управителят на ресторанта  Исам Чабаа. "Единственото нещо, което в крайна сметка беше перфектно възпроизведено, беше неговият дух."

Embed from Getty Images