Градът е най-големият в този участък от южното крайбрежие на Турция. Датиращ от 150 г. пр.н.е., той е заселен от гърците, управляван от римляните и разширен от османците. Днес това е сърцето на турския туризъм - с хиляди туристи, пристигащи, за да се отпуснат край водата и да изследват богатствата по крайбрежието и във вътрешността на страната.

Снимка: iStock by Getty Images

Традициите

Въпреки че хотелите и плажовете са онова, което привлича голяма част от туристите, не е необходимо да ходите далеч, за да откриете истинските турски традиции.

А няма нищо по-традиционно от неделната закуска в близките планински села. Тъй като в района има 300 слънчеви дни в годината, планинският въздух предлага отдих от жегата. Има дори възможност да се разположите на маса в коритото на пресъхнала река и да се насладите на спокойното начало на деня.

Снимка: iStock by Getty Images

Турската закуска е нещо, което трябва не само да се опита, а да му се насладите с всяко сетиво. Огромното количество храна, обяснява Дилек Горпе пред CNN, гарантира, че гостите са добре обслужени и никой не изпитва нужда да бърза.

"Може да сте сити, но продължавате да опитвате. След това можете да прочетете вестника си или да правите каквото и да било, дори да подремнете малко".

Горпе познава добре района, прекарал е години тук в резервации за групи и проучване на местната кулинарна сцена.

Ястията от спанак, плоски хлябове и солени понички се консумират с обилно количество чай, като всичко това се опитва толкова бавно, колкото времето позволява. В Анталия бързането не е на дневен ред.

Снимка: Airbnb

Но не става въпрос само за ядене, колкото и да са изкушаващи местните продукти. Селата тук запазват усещането за един друг свят, който е далеч от модерните атрибути на лъскавите курорти по Средиземноморието. Покрай пътищата има много работилници, в които дърводелци събират материал от горските масиви и изработват скулптури на животни, които се продават като сувенири. Има дълбоко уважение към природата и старите обичаи, което прави Анталия наистина много специална.

Бодрум и луксът

Тези традиции никога не са далеч, дори по крайбрежието на оживения Бодрум, където туристите се наслаждават на времето, забравяйки за ежедневието. Хотелиерът и ресторантьор Сахир Ерозан ги познава отлично. Неговият красив бутиков курорт Maçakizi, създаден от майка му през 70-те години на миналия век, е пропит от миналото. Запазено е усещането за стария свят, но има и много модерни елементи, които да задоволят и най-капризните гости.

Снимка: iStock by Getty Images

Някога хотелът е бил непретенциозно място, разкриващо и бита на местните: "Отзад имаше овце, крави, магарета. Беше красиво и аз го обичах", казва Ерозан. "Никога няма да забравя годината, в която прекарах лятото тук, това беше 77-ма. Същата зима се преместих в Щатите, за да уча, и дълго време не се върнах тук. Но нещо ми липсваше... ароматът, цветът на водата", разказва той за любовта си към Бодрум.

По-късно Ерозан се връща, за да продължи работата на майка си. Естествено, тук храната и първокласното гостоприемство са много важни. Любовта му към морето също. Той е свидетел на бума на суперяхтите, които пристигат в новото елегантно яхтено пристанище Yalıkavak, построено специално за тези огромни плавателни съдове. Има луксозни търговски обекти, както и достатъчно място за акостиране на най-модерните лодки. Простотата, която Ерозан обича, обаче е това, което според него привлича супербогатите тук.

"Вероятно имаме най-добрите води в Европа", казва той и допълва: "Това е много гъвкаво място. Има своите търговски аспекти, исторически аспекти, а също и много бохемски аспекти на начина на живот... Има и друг Бодрум, където отиват други хора, с други вкусове. Те посещават един малък рибен ресторант на брега на морето - в същия стил, в който го оставихме преди години".

Бохемският рай

Никой не олицетворява тези бохемски корени така, както Джемил Ипекчи. Известният турски моден дизайнер идва тук за първи път през 60-те години на миналия век, като се присъединява към тълпата хипита, които вярват, че са попаднали в рая. "Влюбих се в хората в Бодрум", казва той. "Защото бяха толкова луди. Ходехме тук на море, за да плуваме голи. Никой не ни гледаше!"

"Нямаше изобщо нищо", казва той, застанал на крайбрежната улица, оглеждайки сегашната сцена от първокласни хотели и ресторанти, "А тук имаше само може би пет къщи, старите къщи."

Той обаче не скърби за това. Промяната, казва той, е неизбежна. Освен това все още чувства Бодрум в сърцето си. "Все още го има", казва той. "Бодрум ти дава свобода. Тук хората не се интересуват от това дали си милионер, дали си известен, дали си шик, или не... ако си приятен за общуване, те разговарят с теб.

По стъпките на древната история

В Анталия имате възможност да преживеете чувството за чудо, което дава бохемската страна на Бодрум, но в съвсем различна обстановка. Древният град Перга, намиращ се в непосредствена близост до съвременния метрополис, е наистина спиращ дъха.

Снимка: iStock by Getty Images

Макар да води началото си от 4000 г. пр.н.е., оцелялото му въплъщение датира от 300 г. пр.н.е. до 1000 г. с феноменални византийски, елински и римски руини.

Не става въпрос само за сградите. Хората от древността, които са минали оттук, могат да се усетят още щом стъпите на мястото. Да вървиш по същите пътища, по които някога са минали Александър Велики и апостол Павел, е привилегия и наистина въздействащо. Смирено напомняне, че дори по време на ваканция вървим по стъпките на хората, създали света ни.

Всичко това е част от завладяващия чар на Анталия - място, което може да интригува всеки тип турист, независимо дали иска да прекара време на плажа, да се потопи в миналото или да се почувства близо до природата на едно от най-красивите морета на нашата планета. По-спокойно от други места в Средиземноморието, очарованието му се крие в неговото разнообразие, място, което посетителите ще искат да изследват отново и отново.

Снимка: iStock by Getty Images