Невероятни пейзажи, слънце(топлещо, а не изпепеляващо) и най-емблематичните култури в света. Това са само няколко от многобройните причини, поради които Средиземноморието е една от най-обичаните дестинации за пътуване в света. И ако смятате, че това е твърде голяма претенция, статистиката ще ви опровергае - петте най-посещавани от туристите държави през миналата, а и тази година, са все в Средиземноморието!

Няма по-добър начин да усетите най-доброто, което този специален регион може да предложи, от това да изследвате многобройните му малки острови. Независимо дали търсите живописни плажове, древна история или кухня от световна класа, ще намерите всичко това.

Представяме ви четири малки средиземноморски острова, които трябва да посетите, особено през есента, когато няма тълпи от туристи, а времето е прекрасно.

Гозо, Малта

Снимка: iStock by Getty Images

Този малък остров северозападно от Малта е дом на съкровищница от природни и културни забележителности. На първо място е впечатляващата му брегова линия с чисти, тюркоазени води, които се плискат в необичайни скални образувания. Но тъй като хората са живели на острова в продължение на хиляди години, има толкова много завладяваща история, която може да се изследва - от китни селца до спираща дъха барокова архитектура.

Вис, Хърватия

Снимка: iStock by Getty Images

Вис е малък остров в Адриатическо море край континенталната част на Хърватия. Той има особена история - използван е като военноморска база и е бил затворен за чужденци по времето на Югославия. Бил е и база на съюзническите сили по време на Втората световна война, а неотдавна има друга, далеч по-красива функция -  като филмова площадка на "Мама Миа 2". Отворен за посетители едва през 1989 г., този остров предлага една наистина красива и нестандартна почивка в Хърватия.

Корсика, Франция

Снимка: iStock by Getty Images

Той съвсем не е малък, все пак е четвъртият по големина в Средиземно море, но често е пренебрегван.  Корсика е известен на мнозина като Островът на красотата и предлага широк спектър от дейности, включително спорт, приключения(неслучайно го наричат и приключенската столица на Франция), изискана кухня и много други. Разположен в Средиземно море между Франция и Италия, до Корсика се стига лесно с полет или като част от обиколка на средиземноморските острови с наета яхта. Подобно на повечето средиземноморски острови, той предлага много слънце и приятни температури през есента в диапазона 18-23 градуса. Като прибавим това към впечатляващите пейзажи, очарователните стари села и прекрасните плажове, не е чудно откъде идва името му.

Хидра, Гърция

Снимка: iStock by Getty Images

Този малък остров, разположен южно от Атина, е един от Сароническите острови и до него се стига само с лодка. Близостта му до Атина го прави популярна дестинация за еднодневни екскурзии и уикенд почивки, а малкият му размер означава, че можете да видите много за кратко време. Основните му забележителности са величествените каменни имения, построени от богати търговци в края на XVIII и XIX век. Строгите правила за архитектура ги запазват и гарантират, че няма да бъдат разрушени в полза на по-модерни и по-малко характерни постройки.