Представете си, че се изкачвате по улица и през цялото време не можете да се отървете от усещането, че всеки момент къщите ще се изпързалят надолу.

Точно такова е чувството, когато вървите по улица "Болдуин" в новозеландския град Дънидин.

Със своите 35% наклон улицата е горд собственик на рекорд на Гинес за най-стръмна улица в света и дом на няколко десетки жители, които всеки ден изгарят по 300 калории само докато стигнат до домовете си.

Хиляди туристи се стичат при улицата всяка година, за да си направят шантави снимки и лично да се уверят, че ако някъде съществува по-стръмна от тази улица, тя сигурно ще е стена.

Вижте снимки в галерия >>>

Улица "Болдуин" в град Дънидин, Нова Зеландия

Снимка: iStock by Getty Images

Причината 350-метровата "Болдуин" да е толкова наклонена е недомислица при планиране на града. Планът за застрояване бил направен в Лондон - система от успоредни и перпендикулярни улици, които да оформят спретната решетка. Авторите на плана обаче не съобразили, че на мястото, където трябвало да се изгради Дънидин, има хълмове и така градът се оказал с десетки изключително стръмни улици.

Най-стръмната жертва на планирането от дистанция, "Болдуин", печели място в Книгата на Гинес през 1987 г.

Улица "Болдуин" есенно време в град Дънидин, Нова Зеландия

Снимка: iStock by Getty Images

За да се изкачи по улицата, този младеж трябва да се наклони напред, за да запази равновесие

Снимка: Wikipedia

През 2019 г. за кратко призът ѝ е отнет и е връчен на друга стръмна улица - "Форд Пен Лех" в град Харлех в Уелс. Представителите на "Болдуин" обжалват и след внимателно преразглеждане на въпроса, в крайна сметка през април 2020 г. си получават обратно признанието за световен номер едно по стръмност.

Славата на улицата се използва по множество начини от новозеландците. На нея се провеждат многобройни благотворителни събития, сред които бягане нагоре и надолу или спускане на шоколадови топчета и тенис топки от горния край на улицата.

Улица "Болдуин" в град Дънидин, Нова Зеландия

Снимка: iStock by Getty Images

Любопитен факт е, че в горната си част, където е най-стръмна, улицата не е покрита с асфалт, а с цимент.

Причината е, че в горещ летен ден асфалтът буквално ще се разтече надолу по наклона, а зимно време не предоставя достатъчно добро сцепление за гумите на автомобилите.