Италия е страна на тесните и криволичещи улички, които се вият и заплитат на панделка из средновековните квартали, но градчето Рипатрансоне официално е дом на най-тясната улица в страната.

Самият Рипатрансоне е очарователно средновно градче, запазило романтичната си атмосфера.

Построено е на върха на хълм и е заобиколено от шосе, от което се разкриват зашеметителни панорами във всички посоки - от планината Гран Сасо до Адриатическо море. Дори и да нямаше тясна улица, пак щеше да си заслужава да го посетите.

Най-тясната улица

На италиански си имат специална дума за тези тесни улици, които не могат и да бъдат наречени улици в пълния смисъл на думата - "vicolo" (виколо). Най-тясното vicolo в Италлия е едва 38 см в най-тясната си част, но в най-широката се разширява до 43. Минаването по уличката става странично (поне за възрастните), а децата истински се забавляват на тясното пространство.

За да е още по-забавно, от туристическия офис на Рипатрансоне можете да си вземете сертификат, че сте минали по най-тясната улица.

Снимка: iStock by Getty Images

Какво споделят туристите, минали по уличката

Докато за някои посетители преживяването е забавно и вълнуващо, за други не е нищо по-специално от... ами минаване по много тясна улица.

"Има многобройни малки и тесни улици в града, минаването по най-тясната е забавно най-вече за децата", споделя един потребител на TripAdvisor.

"Половината от забавлението е да я намерите!", смята друг.

Една американка споделя: "Хубава е за снимка, но като цяло това са просто две сгради, построени много близо една до друга, със стълби между тях."

Как да стигнете до Рипатрасоне и най-тясната уличка

Рипатрансоне се намира в италианския регион Марке, на 70 км от Анкона, на 180 км от Римини и на 230 км от Рим. Градът е разположен само на 12 км от Адриатическото крайбрежие, така че можете да комбинирате посещението си с плаж.

От централния площад на Рипатрансоне има табели, които ви упътват към тясната улица. Тъй като в града има доста тесни улици, следвайте правилото: ако можете да минете, без да се налага да заставате странично, това не е търсената най-тясна улица.