Всеки знае, че дърветата произвеждат много от кислорода, който дишаме, и че те са нужни за нашето оцеляване. В горещи дни ни подслоняват на сянка, а японците са изследвали положителното въздействие на разходката сред гора и практикуват лечение на редица медицински състояния именно като карат пациентите да прекарват дълго време в гора.

Въпреки това човечеството често доказва, че е склонно да забравя да се грижи за най-ценното си. Като част от усилията за опазване на горите на планетата и напомняне за това какво дължим на тях всяка година на 21 март отбелязваме Международния ден на горите. Празникът се отбелязва от 2021 г. по инициатива на ООН.

Отпразнувайте деня на горите с разходка в най-близката до вас гора, а междувременно се разходете и по света с нашата галерия със снимки на някои от най-изумителните гори на планетата.

Облачните гори в Монтеверде, Коста Рика

Снимка: iStock by Getty Images

Централните високи части на Коста Рика са почти винаги обвити в мистични мъгли и разходка сред горите тук е като разходка в облаците. Облачни гори се наричат тропическите гори на повече от 1000 м надморска височина. Те са с по-ниски дървета в сравнение с обичайните екваториални гори и са изключително влажни. Температурите целогодишно са около 30 градуса.

В района на град Монтеверде има два резервата - едноименния Монтеверде и Санта Елена, където посетителите могат да се разхождат по мостове над гъстата тропическа растителност, да се спускат на рапел по буйни водопади или да полетят на горски тролей сред зеленината.

Гората на Уистман, Великобритания

Снимка: iStock by Getty Images

Ако има гора, която да ви пренесе директно в света на "Игра на тронове" или "Властелинът на пръстените", тя се намира във Великобритания и се нарича Гората на Уистман. Намира се в Национален парк Дартмоор и дължи славата си на своите стари дървета с оплетени клони и дебел слой мъх отгоре. Някои от най-старите дъбове са на по 500 години, а самата гора съществува от поне 9000 години.

Национален парк Дейнтрий, Австралия

Снимка: iStock by Getty Images

Гората в Дейнтрий е толкова изумителна и неземна, че е използвана при снимките на американския хитов филм "Аватар". Мястото е рай за почитателите на дивата природа - тук виреят над 100 защитени вида растения, в река Дейнтрий могат да се видят крокодили, а през гората минават множество пътеки.

Според мнозина изследователи това е най-старата тропическа гора на планетата (възрастта ѝ е около 135 милиона години). Най-доброто време за посещение е от май до октомври.

Амазонската екваториална гора

Снимка: iStock by Getty Images

Струва си поне веднъж в живота си да поскитате из гъстата растителност на най-голямата екваториална гора на Земята - амазонската. С площта си от 5,5 милиона квадратни километра, тя се простира на територията на 8 държави - Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Суринам. Сред вечнозелената ѝ растителност текат някои от най-дългите и най-пълноводни реки на света, сред които Амазонка, дала име на целия регион.

В Бразилия Амазонка е най-широка, като на места достига няколко километра, докато в Еквадор посещението на гората е запомнящо се културно преживяване, често с водачи от местни племена.

Гората Буинди, Уганда

Снимка: iStock by Getty Images

Буинди е девствена гора в Уганда, придобила световна известност преди всичко заради възможностите за наблюдение на горили в естествена среда. Тя е дом на най-гъстата популация от примати на планетата. Посещението на гората е за истински приключенци. В гората почти няма маркирани пътеки, преходите са дълги и изтощителни, като включват много спускания и изкачвания из хълмистия терен, покрит с гъста джунгла.

Бамбуковата гора Арашияма, Япония

Снимка: iStock by Getty Images

Виждали сте снимки от това място не един и два пъти - това е най-популярната бамбукова гора в Япония и то с причина. Докато ходите по пътеката сред високите бамбукови растения в Арашияма край Киото, усещането е сякаш сте на друга планета.

Най-доброто време да дойдете тук са месеците октомври - ноември и април - май.

Гората Халербос, Белгия

Снимка: iStock by Getty Images

Понякога не отивате в гората заради дърветата, а заради това, което расте под тях. Белгия има своята прочута гора и тя е Халербос. Всяка пролет лилав килим от зюмбюли покрива гората и я превръща в приказна дестинация.

До гората лесно се стига от Брюксел, но имайте предвид, че през сезона на цъфтеж посетителите са много.