Голяма част от Азия все още е затворена за чужденци или е достъпна след задължителна карантина.

Вече повече от година и половина почитателите на азиатската култура нямат достъп до източния континент, но нищо не пречи да захранят въображението си и страстта си за пътешествия със снимки.

Днес ви предлагаме разходка из едни от най-изумителните планински гледки в Азия.

От осемхилядниците на Хималаите до будистките манастири в Бутан и активните вулкани на Индонезия - вижте красотата на възвишенията, докато чакате границите отново да бъдат отворени и пътуването отново да е лесно както преди.

Вижте снимките в галерия >>>

Хималаите отвисоко

Хималаите отвисоко

Снимка: Unsplash

Едва ли има по-сигурен начин човек да си представи необятността на Хималаите от това да прелети над тях. Планинската верига е дълга 2400 м (представете си да наредите пет пъти Българии една до друга), простира се на територията на пет държави - Индия, Непал, Бутан, Китай и Пакистан.

10 от 14-те осемхилядника на Земята се намират в Хималаите (останалите 4 са в Каракорум).

Потокът на феите, Виетнам

Потокът на феите, Виетнам

Снимка: Unsplash

Гледката към огненочервените скали е едно цяло с течащия в основните ѝ Поток на феите. Потокът и околностите му се намират на 20 км от 300 000-ия град Фан Тиет. Всъщност реката е разтворила част от червените и бели скали от двете страни на бреговете си

Бромо, Индонезия

Бромо, Индонезия

Снимка: Unsplash

Връх Бромо е една от най-красивите и най-опасни гледки в Индонезия. Върхът е активен вулкан, част от планините Тенгер, и се намира в Източна Ява. Би било точно да се каже и че гледката е божествена - името Бромо произлиза от местното произношение на Брахма, хиндуисткия бог на сътворението.

Почти навсякъде в Бутан

Манастирът Туджидраг Гомпа край столицата на Бутан Тхимпху

Снимка: Unsplash

Където и да отидете в Бутан, все сте в планината - това е страната с най-голяма средна надморска височина - над 3200 м.

На снимката се вижда сграда от манастира Туджидраг Гомпа край столицата на страната Тхимпху. Тук надморската височина е 4000 м, а магическите гледки към съседните възвишения, обвити в мъгла, е пир за очите на туристите и ежедневие за будистките монаси, които живеят в манастира.

Национален парк Джанцзяджие (или Тянзи), Китай

Планината Аватар Алелуя в Китай

Снимка: iStock by Getty Images

Този национален парк с непроизносимо за чужденците име става известен като Планината Алелуя Аватар, след като тук са заснети кадри от холивудския хитов филм "Аватар". Също както и на много от снимките, планинският район често е мъглив и ако имате късмет, ще го видите точно в такава светлина - мистичен и сякаш пренасящ ви директно в друго измерение.

През 2015 г. тук е построен и най-дългият стъклен мост в света.

Фуджи, Япония

Вулканът Фуджи в Япония

Снимка: iStock by Getty Images

Фуджи е най-високата точка в Япония - със своите 3776 м вулканът е почти целогодишно покрит със сняг. Последното му изригване е било през 1770 г., когато цял Токио (отдалечен на 100 км) е бил покрит е вулканична пепел.

Освен като място, на което японците могат да се доближат до природата, вулканът е смятан и за дом на духове и божества, а кратерът му е смятан за светилище.

Кулите Транго в Каракорум, Пакистан

Кулите Транго в Каракорум, Пакистан

Снимка: iStock by Getty Images

Кулите Транго се намират в Северен Пакистан, в планината Каракорум. Най-високата достига 6286 м надморска височина. Кулите са едно от най-екстремните места за скално катерене в света.