По принцип в България се е оформила една традиция, че на море хората трябва да ходят "да пият и ядат", а не да се пекат. В случай обаче, че искате по-дълъг живот за панкреаса си и предпочитате да се "давите" в красота, а не в бира и цаца, съм ви подбрала 5 от най-жестоките диви плажове по родното крайбрежие, на които да разберете най-после що е то истинска почивка...

Още преди да съм ги изброила и да съм се опитала с все сили и целия си словесен архив да ви убедя да отидете до там, ще ви пожелая, скръстила пръсти на ръцете, това да се случи до края на лятото. В краен случай - поне до края на живота ви.

КАРА ДЕРЕ

Сигурна съм, че дерета има и в селото на бабите ви, затова не бъдете предубедени, защото това дере е най-хубавото, което можем да имаме. Всъщност името на плажа, който се намира на по-малко от 5 км от Бяла, означава "черното дере", макар там синьото да е преобладаващият цвят. До самата плажна ивица се стига по не много лесен преход, но нали това е идеята - да бъде диво. На бийч бар и баба знае! За да се доберете до морето, трябва да минете по тясна пътечка през лозовите масиви, които се отглеждат непосредствено до залива. Честно казано е по на далавера да планирате ваканцията там за края на лятото или началото на септември, защото можете да си свиете пътьом по някоя чепка грозде. Потвърждавам от личен опит - повече от вкусно е и определено е видяло слънце! Губите, ако не опитате, защото на плажа вино няма, а това е най-близкото до него. След лозите се прекосява и хладна борова гора, в чийто край се разкрива онази гледка, заради която най-вероятно ще ви излязат пришки на краката - Голямото синьо. Ама толкова синьо, че чак не е за вярване. Морето на Каре дере наподобява гръцкото и често "залита" по тюркоазените тонове. Плажът е необятен, небето е необятно, морето е необятно. Както се казва, няма кой да те напсува. Хората, които ходят там, са особена порода. Свежи, свободни и гостоприемни. По тъмно се получават страхотни вечеринки с лагерен огън, така че не бързайте да си ходите. Ако сте по-смели от комарите, можете да къмпингувате на плажа. Случи ли се обаче, да знаете, твърде вероятно е повече да не се върнете на работа, защото животът по боси крака е наистина пленителен...

Кара Дере

Снимка: iStock by Getty Images

ДУРАНКУЛАК

Дуранкулак е най-северната точка на нашето Черноморие и честно казано повечето хора са го виждали само на картата в часове по география в гимназията. Допускам, че някои може и да не са. Предвид цените на горивата и отдалечеността на този иначе така невероятен плаж, подозирам, че стигането до там ще ви се стори прекалено авантюристична идея, но ако така или иначе сте някъде в региона, не бива да го пропускате. Плажът Дуранкулак е сред най-чистите, просторните и богатите на безплатни морски сувенири, защото е осеян с черупки от миди, рапани и други подобни, с които можете да напълните джобовете и да зарадвате всички роднини, спестявайки си харча за магнити. Морската вода целогодишно е малко по-студена от по-южните точки, но пък е кристално чиста - лукс, който все по-рядко имаме. Ако прекарате дори един час там, съм сигурна, че ще се чувствате сякаш сте изпили минимум 5 таблетки антидепресанти, защото спокойствието на Дуранкулак е ненадминато и наистина се предава по въздуха.

Дуранкулак

Снимка: iStock by Getty Images

КАМЧИЙСКИ ПЯСЪЦИ

Знам, че ви звучи като комплекс от времето на соца, но всъщност е Плажът на плажовете в района между Шкорпиловци и Камчия. Рекордно дълъг и недокоснат от човешката ръка. Пътят до него не е в най-доброто си състояние, но честно да ви кажа красотата му оправдава дори разбитото окачване. Като влезете в Гугъл и чукнете думата "невероятен", прочетете всичките синоними, които излизат. Ей това е най-точното описание, което мога да дам. От практична гледна точка е добре да знаете, че там няма работещи заведения, охранители, спасители и въобще всякакви типажи, които да изкарват пари на гърба на природата. Затова е хубаво да си носите чадър, вода, храна и от каквото друго имате нужда, защото никой шофьор не би се навил да мине повече от 1 път по пътя наобратно.

Камчийски пясъци

Снимка: iStock by Getty Images

КЪМПИНГ "ДЕЛФИН"

Признавам, че аз съм "южна душа" и макар че пъпът ми уж бил хвърлен върху зъболекарски кабинет, заради което на 27 години имам 240 пломби, все си мисля, че ми е метнат в района на Ахтопол. Влюбила съм се в плажа на къмпинг "Делфин" по-силно, отколкото във всичките ми гаджета. При това - взети заедно. Той се намира между Варвара и Ахтопол. Ще го познаете по гъстата борова гора, изпъстрена с десетки палатки. Достъпът до плажа е изключително лесен. Ще се ориентирате по пътечките в горичката, които водят директно до ситния и златен пясък. Плажната ивица там е по-широка от всяка българска магистрала и стига чак до Централния плаж на Ахтопол. Цялата зона е свободна, има достатъчно място за всички и рискът да ти напълнят устата с пясък, докато си лежиш в сладка дрямка проснат като китеник на плажа, е наистина, ама наистина минимален. Морето е чисто, синьо, топло и почти винаги с вълни. Понякога е и доста ветровито. Встрани има живописни скали, от които се разкрива феноменална гледка, а на тях е къмпингът, където караваните са по-добре декорирани и от 5-звезден хотел и наистина будят завист към собствениците им.

Къмпинг "Делфин"

Снимка: iStock by Getty Images

ЛИПИТЕ

Синеморец не е просто курорт, Синеморец си е религия. Който е отишъл веднъж, обикновено е готов на всякакви крайности, за да си купи едно парче земя там и да остане завинаги. В това число и аз! Макар по-известните плажове да са Велека и Бутамята и напълно да си заслужават цялата любов и възхищение, истински див е плаж Липите. До него е невъзможно да се стигне с автомобил и Слава Богу! Маршрутът е следният - от южния плаж Бутамята се поема през горичката в края му, която някога е била осеяна с липи, и се върви по отъпканата пътечка, която преминава през чаровни заливи и скални форми. Не се панирайте, има табели. На моменти е допустимо да се чувствате като Беър Грилс, но това трае около 20-тина минути. Все пак, за да не ви се налага да ядете жаби, за което после и да ви глобят, носете си в торбичката провизии, защото на Липите няма нищо, освен пясък, море, небе, бриз и още двама-трима свежари като вас. Повярвайте, авантюрата си заслужава! И винаги внимавайте, ако има вълни, защото там морето има характера на Хитлер.

Плаж Липите

Снимка: iStock by Getty Images