В последната ни анкета ви попитахме кое предпочитате - честите и кратки почивки, разпределени през цялата година, или една-единствена дълга и напоителна почивка, взета наведнъж.

Резултатите от гласувалите читатели на Trip.dir.bg показват, че повече от 40% имат нужда от редовно, макар и краткотрайно презареждане, докато малко над една четвърт от запитаните предпочитат продължителния отпуск, за да имат възможност да се пренастроят на вълна "почивка".

Един на всеки десет гласували решава кога и колко дни да ползва спрямо предложенията за екскурзии и почивки, на които попада.

Ето ги и пълните резултати от анкетата "Какво предпочитате: дълга почивка или чести и кратки почивки?":

Честите и кратки почивки ме зареждат по-добре - 43%

Дълъг отпуск, за да имам достатъчно време да се пренастроя на вълна "почивка" - 27%

Колкото и да е дълъг, отпускът никога не ми стига - 14%

Не обичам да планирам, разпределям почивните си дни според предложенията за почивки и екскурзии, които изскачат през годината - 10%

За мен няма значение, важното е да се почива - 7%

Всеки от вариантите има своите привърженици, като има своите предимства и недостатъци.

Предимства на еднократната почивка:

Взимането на целия годишен отпуск накуп ви дава възможност изцяло да се откъснете от работната атмосфера и напрежението на ежедневието. Тя е чудесна идея при хора, които имат свръхнатоварени професии.

Освен това позволява да пътувате до далечни дестинации и да прекарате много време там, както и да обиколите цял район или няколко държави в другия край на света.

Недостатък е, че 11 месеца интензивна работа само със стандартните почивни дни може да доведат до пренатоварване. Освен това връщането към ежедневието след цял месец отпуск може да е стресово.

Предимства на честите и кратки почивки:

Стандартните 20 дни платен годишен отпуск могат да се разпределят на няколко порции и, комбинирани със съответните съботи, недели и официални празници, сумарно да ви дадат възможност да имате повече почивни дни през годината.

Освен това така почти всеки месец имате нещо вълнуващо и хубаво, което да очаквате.

Идеални са за кратки бягства в чужбина със самолет или за пътуване из България. 

Кратките отпуски обаче не ви позволяват да планирате дълги маршрути или да си организирате лежерни пътешествия с кола без план, тъй като сте ограничени във времето. Освен това не ви дават достатъчно време да смените нагласата си и изцяло да оставите работното ежедневие зад гърба си.