Фестивалите и концертите пострадаха сериозно от пандемията и голяма част от тях бяха отменени не само през 2020, но и през 2021 г. Несигурността относно наложените мерки в различните държави и сравнително сложното пътуване в чужбина накара организаторите на някои от най-известните световни музикални фестивали да отложат с още една година своите събития.

Все пак лятото няма да е постно откъм забавление. Ако функционирането на дигиталния паспорт за ЕС стартира гладко през юни, а ваксинацията върви с добро темпо, би трябвало тази година фестивалното лято в чужбина да е мисия възможна.

Ето някои от известните европейски музикални фестивали, които са потвърдили датите си за 2021 г. За някои от тях билетите са почти разпродадени.

EXIT

Кога и къде: 8-11 юли, Петроварадинска крепост, Нови Сад, Сърбия

Любимият сръбски фестивал празнува 20-ата си годишнина с обичайния микс от изпълнители във всички стилове. Сред потвърдените за момента хедлайнери са David Guetta, Eric Prydz, Meduza, Sabaton, а сцените ще са над 40.

We love green

Кога и къде: 10-12 септември, Винсенски лес, Париж, Франция

We love green е парижки фестивал, който от 10 години доказва, че екологичното мислене е съвместимо със съвременния начин на живот, а сред главните действащи лица на сцената тази година ще са Gorillaz, Massive Attack, Doja Cat, Disclosure, Black Coffee и други.

Tomorrowland

Кога и къде: 27-29 август и 3-5 септември, Бом, Белгия

Tomorrowland е белгийски фестивал за електронна музика, който е сред най-бързо разпродаващите се събития в целия свят. За целта се изгражда фестивално градче в зона за отдих в град Бом, между Брюксел и Антверпен. В очакване на здравните протоколи от белгийското правителство, организаторите са обявили само дати за тазгодишното издание - два поредни уикенда от 27 до 29 август и от 3 до 5 септември. Участниците и подробности около фестивала ще бъдат обявени в близките дни, билетите също все още не са в продажба.

Mad Cool Festival

Кога и къде: 7-10 юли, Мадрид, Испания

Mad Cool Festival има специално място в сърцата на музикалните фенове заради разнообразната си програма. В изданието за 2021 г. са обявени изпълнители от Cardi B и Placebo до Kings of Leon, Red Hot Chillie Peppers, Leon Bridges и Major Lazer.

Summer Well

Кога и къде: 13-15 август, имението Стирбей, Бафтя, Румъния

Румъния от години избутва с лакти много други страни, когато става дума за летни музикални фестивали. Summer Well е един от силните, които взимат най-доброто от широколистните гори на парка в имението Стирбей, на 15 км от Букурещ. За 2021 г все още не са обявени хедлайнери, но по традиция се продават билети на сляпо.

Neversea

Кога и къде: 8-11 юли, Констанца, Румъния

Neversea е още един от големите румънски музикални фестивали, който има голямото предимство да се провежда на морския бряг в курортния град Констанца (който пък е на един хвърлей от границата с България). Сред тазгодишните изпълнители, които ще раздвижат тълпата в морските нощи, са Black Eyed Peas, Dimitri Vegas & Like Mike, Nicky Romero и Dub FX.

Hideout

Кога и къде: 5-9 септември, плаж Зрче, остров Паг, Хърватия

Дългият плаж Зрче на хърватския остров Паг за 11-и път ще се превърне в сцена насред морето (буквално, защото включва и партита на лодки!) за почитателите на електронните фестивали в края на лятото. Сред хедлайнерите на фестивала са Andy C, Gorgon City, Hybrid Minds, Purple Disco Machine, Sam Divine и други.

Wacken Open Air

Кога и къде: 29-31 юли, Германия

Ето и нещо за почитателите на хеви метъла - и то не какво да е! Wacken Open Air е един от най-големите хеви метъл фестивали в цяла Европа, които се завръщат с гръм и трясък след прескочената 2020-а. Judas Priest, Gun, Limp Bizkit, Static-X, Slipknot и Tarja са сред изпълнителите тази година.

UNTOLD

Кога и къде: 1-5 септември, от Рим до Барселона

UNTOLD беше един от най-големите фестивали за електронна музика, които се провеждаха всяка година в Клуж Напока, но изданието през 2021 г. е различно. Този път фестивалът ще се проведе като круиз, който ще потегли от Рим и ще приключи в Барселона, а по маршрута е предвидена парти спирка на Ибиса. Все още не са обявени подробности за изпълнителите и билетите.

NOS Alive

Кога и къде: 7-10 юли, Лисабон, Португалия

Всяко лято западните покрайнини на Лисабон се превръщат в градче на инди и алтернативния рок, където това лято ще кънтят китарите на alt-J, Faith No More, Red Hot Chilli Peppers, The Lumineers, Two Door Cinema Club и много други.