Хасково е вратата към Източните Родопи, разкриващи чрез вълнуващи познавателни маршрути миналото на тези древни земи. Но преди да се отправите в околностите, опознайте и самия град, който се гордее със своя обновен център - потънали в зеленина паркове, фонтани, красиви сгради. През 2011г. Хасково бе обявен за най-зеления град на България, но е известен и като града на Богородица.

Снимка: visithaskovo

Близо 33-метровата фигура на Дева Мария, държаща Младенеца в ръце, беше издигната през 2003 г. на хълма Ямача - едно от първите възвишения на Източните Родопи. Великолепната скулптура може да се види от всяка точка на града и е вписана в книгата на Световните рекорди на Гинес като най-високия монумент на Богородица с Младенеца в света. До него е изградена изящна камбанария, от която се открива великолепна гледка към града и околностите. Камбаните й са направени в камбанолеярна "Велеганов" - една от най-старите в България. Два пъти в деня камбаните огласят Хасково.

Снимка: iStock by Getty Images

Докато се разхождате из центъра, ще видите още едно чудо - единственият в света паметник на завистта, издигнат изцяло с дарения. Красивата скулптура представлява човешка фигура, разперила криле в устрем да полети. В нея обаче са се вкопчили две костеливи ръце в опит да пречупят полета й към небесата. Уникалната творба е отлята от бронз, височината ѝ е 3 метра, а теглото - 1 тон.

Снимка: visithaskovo

Не пропускайте да посетите Регионалния исторически музей, който разкрива в пет експозиции - от археология до най-нова история и етнография, миналото на района, но не забравяйте и Паскалева къща. Тя е образец на възрожденската архитектура и представя преминаването от селски към градски бит на заможните жители на града. В Хасково ще откриете и други  красиви възрожденски къщи, които оформят един малък квартал.

Само преди броени дни в града бе отбелязан с декоративно-информационен елемент "Километър нула - Хасково" и географският център на Хасково - традиция, която съществува в почти всички градове по света. Това е началната точка за отчитане на разстоянията между селищата в страната.

Снимка: Община Хасково

На 26 март градът ще отбележи и още едно събитие - откриването на новия парк "10 Пехотен родопски полк".

Снимка: Община Хасково

В близост до града се намира село Александрово. Тук се крие истинско съкровище. Археолозите попадат на уникална находка - гробница от IV век пр.н.е. с удивителни стенописи, която е ограбена още в древността. Перфектно копие на гробницата можете да разгледате в Музейния център "Тракийското изкуство в Източни Родопи", който съхранява богати експозиции, свързани с живота и бита на древните ни предци.

Снимка: visithaskovo

Най-много следи от своята епоха траките са оставили именно в този район - скални ниши, шарапани, олтари, жертвеници и много други скални сакрални места, всяко от които има своята интересна история. В Музейния център е изложено златно съкровище, открито в Сакар планина от 4500-4000 г. пр. Хр. Накитите са аналогични на предметите от Варненския некропол и са сред най-старото обработено злато в света. Но това, което изумява, е изработката му. Златните елементи имат дупчици, толкова миниатюрни, че през тях може да мине само конски косъм. С каква техника са боравели предците ни, за да могат да окачват тези златни парички по накитите, остава загадка и до днес.

И един впечатляващ факт - дарението от почти 3 милиона долара, което Япония прави за построяването на Музеен център "Тракийско изкуство в Източни Родопи", е най-голямото дарение правено някога от Япония за България.

Снимка: visithaskovo

На хълм край Минерални бани са разпилени останките от крепостта "Свети Дух" , възникнала през II век, на мястото на съоръжение от римско време. Твърдината е била обитавана в продължение на близо 1000 години. В наши дни, в центъра на някогашната крепост, е издигнат съвременен параклис.

Близо до село Узунджово пък ще откриете храма "Успение Богородично" - най-голямата селска църква в България и някогашно средище на един от най-големите търговски панаири в пределите на Османската империя.

Но Хасково пази още и още истории и очаква нови срещи. Споменавайки това, не трябва да пропускаме още един любопитен факт - песента "Среща" на "Щурците". "Край реката редят се тополите..." възпята е всъщност Хасковската река, а тополите са точно 865. Прекрасните стихове са на поета от Хасково Симеон Стоянов и са посветени на красива учителка от града.

Снимка: iStock by Getty Images