Хидропарк "Вятърните мелници" се намира в Горна Малина, на 25 км от София. В комплекса има няколко басейна с пързалки, езеро с водни колела, места за риболов, заведения за хранене и стаи за нощувка.

Снимка: Вера Александрова

Поради ограничения брой водни паркове в столицата този е изключително популярен през лятото. От приятели бях чувала, че посещението тук си заслужава стига да си готов да преглътнеш количеството от хора, които се радват на съоръженията.

Снимка: Вера Александрова

И понеже не обичам навалицата, реших да дойда в хидропарка извън сезона. Фактът, че басейните още не са отворили за мен беше плюс. Посетителите се брояха на пръсти. По алеите бе пролетно и пасторално. Ето повече информация за "Вятърните мелници", която ще ви помогне да организирате визитата си в комплекса.

Снимка: Вера Александрова

Пред хидропарка има платен паркинг. Цената му е 7 лева на ден. Покрай оградата и на шосето имаше автомобили, чиито собственици бяха решили да си спестят таксата. Предполагам, че ако всички избягват паркинга, през активния сезон движението в околността ще бъде затруднено.

Снимка: Вера Александрова

Служителите ми обясниха, че басейните се пълнят и стават достатъчно топли за ползване в края на юни. Вероятно дотогава "Вятърните мелници" ще работят само през уикенда.

Снимка: Вера Александрова

Входът сега е 12 лева, а за деца под 3 години влизането е безплатно. В тази сума се включва ползване на многобройните хамаци около езерото, на люлките, пейките и на беседките над водата. Към безплатните атракции спадат още приятен зоокът със златни фазани, елени лопатари, лами, кози и любимите на всички алпаки. Пухкавите животни се мотаят по двора и дават да ги гушкаш и да се снимаш с тях.

Снимка: Вера Александрова

Из територията на "Вятърните мелници" има няколко детски площадки, които са безопасни и добре поддържани. За най-малките има пързалки, надуваеми агънца за подскачане, пиратски кораб, двуетажна мелница и батути.

Снимка: Вера Александрова

Срещу допълнително заплащане може да се язди кон, да се лови риба и да се кара водно колело из езерото. Човек може да уплътни деня си и с още атракции, които вероятно са налични когато стартира лятото.

Снимка: Вера Александрова

Преди да дойда тук прочетох, че не е позволено да се внася храна за пикник и че качеството на ястията в ресторанта не е постоянно. Реших все пак да тествам какво се предлага в менюто. Поръчах си нещо като тортелини, поляти със сос от сметана и спанак. Дойдоха бързо и бяха вкусни.

Снимка: Вера Александрова

Останалите от компанията ми дегустираха различни неща и като цяло бяха доволни. Както може да се очаква, цените са завишени, но това е типично за подобен род заведения. През лятото в комплекса работят и други места за хранене, но вероятно и там положението е сходно.

Снимка: Вера Александрова

Като цяло размотаването из комплекса ми хареса. Близо е, чисто е, вижда се, че пространството около езерото е добре поддържано. На снимки видях, че когато отворят басейните из целия комплекс се поставят саксии с много цветя и мястото се преобразява в позитивна посока.

Снимка: Вера Александрова

Единственият ми съвет към тези, които решат да се разходят тук, е да си носят вода. Бутилка от 350 мл струва 3.49 лева, което е необосновано висока цена. През лятото човек ще има нужда от поне три бутилки, т.е. за четиричленно семейство сумата само за вода става твърде висока.

Снимка: Вера Александрова

 

Вера Александрова е журналист, любител фотограф и блогър. Повече за приключенията й из, България, Гърция и по целия свят може да прочетете на www.worldofvera.com.