Пустинята Гоби е една от най-популярните дестинации в Монголия, но въпреки това туристите знаят много малко за нея. Тя е усамотено и диво място за ценители, в което се намират и удивителните Пеещи дюни.

Пеещите дюни са едно ъгълче в Гоби, в което пустинята предизвиква сетивата на посетителите.

Това не само са едни от най-големите и най-впечатляващи дюни в страната (високи са около 300 м, широки са около 12 км и са дълги до 100 км), но и място, където движението на пясъка предизвиква звук.

Местните го сравняват с песен, туристите - с излитането на самолет. Звукът е ясен и силен, като за появата му има няколко възможни обяснения - топлината и вятъра или ефекта на лавината, който се получава при свличане на пясъчни маси.

Снимка: iStock by Getty Images

Наричат ги Хонгорин Елс и Дуут Манхан.

Най-големите дюни са в северозападната част на веригата. Погледнати отдалеч, дюните изглеждат като нарисувани - жълтеникаво петно на фона на величествените тъмни планини.

Някои от туристи сравняват вида на дюните с разбит белтък за сладкиш - и след като веднъж сте чули това сравнение е трудно да си ги представите по друг начин.

В северната част на дюните тече и малка рекичка - Хонгорин Гол, край която има оазис от зелени пасища. Тук пасат стадата от камили и коне на местните номади.

Снимка: iStock by Getty Images

Да погледнете от върха на дюните

Желаещите да изкачат дюните, трябва да се подготвят за дълго и изтощително изкачване, макар разстоянието до върха да е малко. При всяка стъпка пясъкът поддава под краката ви, а вятърът хвърля песъчинки в лицето ви. На повечето хора им отнема около часа да стигнат до върха, но усилието си заслужава - гледката отвисоко към околните пясъци и планините в далечината е разкошна.

В района можете да наемете и камили и да прекарате няколко часа или няколко дни в скитане из дюните.

Как да стигнете

Макар Пеещите дюни да са популярна дестинация, до тях няма организиран обществен транспорт, както е за повечето места в Монголия. Намират се на 180 км от град Даланзагдад и ако искате да ги посетите, ще трябва да наемете местен шофьор с автомобил или да се запишете на организиран тур през туристическа агенция. Районът е отдалечен, затова ако пътувате с местен водач, запасете се добре с вода, храна и гориво.