Пустинята Намиб е едно от най-фотогеничните места, а на живо е още по-завладяваща. Тези, които са се срещали с нея на живо, знаят колко трудно е да се намерят думи да се опишат неща, които не подлежат на описание.

И сякаш това не е достатъчно, пустинята има и своите мистерии.

Насред пустошта, покрита със суха трева, в пустинята може да се види зловеща гледка - милиони кръгли петна, всяко с диаметър между 2 и 15 м, подредени във формата на клетки в пчелна пита. Всичко това покрива площ от над 2500 кв. км.

Дисковете, които са известни като "кръгове на феи", представляват гола почва, в която не расте и стръкче. Този факт е изключително странен - сякаш гигантски молци са дошли и са нахапали тревистата покривка на пустинята.

Учените не са излезли с единно мнение по въпроса за произхода на кръговете - затова пък съществуват много теории.

Учените нямат единодушно обяснение за кръговете

Снимка: iStock by Getty Images

Всеки от кръговете е с диаметър между 2 и 15 метра

Снимка: iStock by Getty Images

Според едни предположения почвата на места е радиоактивна или самите растения изпускат токсини, които убиват всичката растителност на кръгли петна.

Други смятат, че кръговете са дело на пясъчни термити. За да запазят възможно най-много вода, е възможно те да се заравят в почвата и да се хранят с корените на растенията около себе си. Така когато падне дъжд, той попива в пясъка, а не се изсмуква от корените на тревите.

Има и друга хипотеза, която обяснява явлението със съревнованието за ресурси в тежките условия в пустинята. Силните оцеляват, слабите умират и така растителността се самоорганизира в необикновени форми.

В кръговете не расте и стръкче трева

Снимка: iStock by Getty Images

Като се има предвид колко странно е явлението и колко трудно е да се намери логично обяснение, може би е най-добре просто да се доверим на местните бушмени, които живеят в района на пустинята и които твърдят, че кръговете не са нищо друго освен стъпките на боговете.