Ако сте пленени от историите за динозаври, си струва да изминете неравния и прашен петчасов път от град Кочабамба, за да стигнете до селцето Тороторо.

Разположено в долина в Източните Кордилери, на височина 2600 м, то е заобиколено от колоритни и причудливи карстови пейзажи и скални образувания, сюрреалистичен пейзаж, резултат от ветровата и ледникова ерозия.

Неустрашимите туристи избират това отдалечено, но толкова примамливо място, за да изследват природните чудеса в околностите на Национален парк Тороторо, които включват впечатляващия каньон Тороторо, дълбок над 250 м, дом на гнездящи кондори, няколко вида папагали, както и изумрудени басейни и зашеметяващи скали. Пешеходният туризъм в дълбините на каньона се е превърнал в една от най-големите атракции на парка.

Има обаче една още по-важна причина, поради която Тороторо се превръща в една от най-желаните дестинации. Тук се намира истинският Джурасик парк.

Снимка: iStock by Getty Images

От 1968 г. насам са открити повече от 3500 следи от динозаври, а поне още толкова все още остават скрити в земята. Когато Южна Америка и Африка се разделят през периода Креда, това някогашно море се превръща във влажна зона и коридор за диви животни, търсещи паша. Тъй като почвата в района е бил мека и кална, отпечатъците на динозаврите са се впили в калта, а по-късно са се втвърдили след периоди на засушаване.

В Тороторо са открити отпечатъци и вкаменелости на завроподи, тероподи и анкилозаври от периода Креда (започнал в края на Юрския период преди 145 милиона години и завършил в началото на Палеогенския период преди 66 милиона години), както и следи и вкаменелости на други двукраки и четирикраки динозаври, което прави този обект изключително интересен. 

Снимка: iStock by Getty Images

Отпечатъците, наречени на испански "huellas", често може да не са очевидни за невъоръженото око на наблюдателите, затова и местните водачи и изследователи ги запълват с пръст, за да ги направят по-отчетливи. Следите, открити в цялата долина, са с размери от 20 до 50 см и се смята, че са на възраст около 80-140 милиона години.

Раул Есперанте, испански палеонтолог, който работи за Института за геоложки изследвания в Калифорния, изучава тези вкаменелости и следи, като прекарва дълги дни под силното слънце, почиствайки повърхностите и отбелязвайки с екипа си новооткритите отпечатъци. Макар че в парка могат да се открият много отделни следи, екипът на Есперанте през последните няколко години е маркирал цяла нова зона от долината със стотици отпечатъци, които позволяват да се разбере обхватът и значението на обекта. Можете да си представите как през района преминава брониран анкилозавър или дългокрак завропод.

Тороторо се гордее изключително с това, което се намира в "задния му двор", а тихите му калдъръмени улички и обществени места са изпълнени с динозавърски сувенири и праисторически експонати, за да демонстрират юрския му статут.

Снимка: iStock by Getty Images

На централния площад до църквата се издигат различни статуи на динозаври. Ако се озовете там по здрач, вероятно ще изпитате известно зловещо чувство.

На фасадите на хотелите и дори на сградата на кметството от балконите висят големи глави или тела на динозаври, а в менюто на ресторантите и баровете присъстват El Dinosaurio или Cafe Cretacico.

Междувременно местните власти инвестират средства в амбициозен проект, който ще прокара нов път от Кочабамба, за съкрати времето за пътуване наполовина, и така да привлича още повече туристи.

Снимка: iStock by Getty Images

Пътниците могат да предприемат обиколки с екскурзовод из невероятните околни пейзажи. Освен районите с динозаври, те включват поредица от дълбоки пещери, през които текат реки, или популярния водопад El Vergel разположен в каньона Тороторо, където тюркоазените басейни са идеално място за плуване след спускане по серия от 800 каменни стъпала до основата на каньона.

Снимка: iStock by Getty Images

За любителите на приключенията и на филма "Джурасик свят" Тороторо скоро може да се окаже в списъка с най-желаните пътувания в Латинска Америка, тъй като възможностите за приключения тук са безкрайни - от каньонинг, катерене и спускане с въже, трекинг и, разбира се, разглеждане на следите на динозаврите. Неотдавна бяха открити нови отпечатъци. Проучванията на района продължават и дори учените не могат да направят предположения какво още може да разкрие това удивително място.