Разположен в сърцето на Еленския Балкан, Йовковци е един от най-големите по площ вододайни язовири в България, който обслужва с питейна вода великотърновска и няколко съседни области. Днес язовир Йовковци, който се захранва от река Веселина и притоците ѝ, снабдява около 250 000 души. Идеята за изграждането му тръгва от недостига на питейна вода в района през миналия век. В Елена, например, през 60-те години съществува режим на течаща вода в домакинствата по един час сутрин и един вечер. Населението е било принудено да разчита на изворите в града и селата. Така през 1968 г. започва строителството на водния басейн, а през 1978 г. става факт и завиряването му.

Самият язовир носи името на едно от селата, които остават в дълбините му, а именно - село Йовковци. Балканското село, което днес се намира в чашката на язовира, е от историческо значение. Знаете ли, че точно на бойната линия в дълбините на язовира се обръща ходът на сражението за Плевен по време на Руско-турската освободителна война? А един от най-значимите исторически обекти в района също принадлежи на село Йовковци. Това е Камбуровият хан на участника във Велчовата завера - Стоян Камбуров. В него освен търговци са отсядали Васил Левски и Георги Раковски. За щастие, Камбуровият хан е демонтиран от старопланинското село преди започването на строежа, запазен в оригиналния си вид и преместен в град Елена. Днес можете да го посетите в архитектурно-историческия комплекс "Даскалоливница". Ханът ще ви разкаже за бита, културата и облеклото на българите от 19-и век.

Снимка: Цветана Игнатова

Снимка: Цветана Игнатова

Но освен Йовковци, на дъното остават и няколко еленски махали като Витевци и Писараци, чиито жители биват изселени в близките населени места - Дебелец, Елена, Велико Търново и Килифарево. Любопитен факт е, че на дълбините на язовира се крие друго национално богатство. Сянов мост над река Веселина, създаден от ненадминатия майстор Колю Фичето, също бива покрит от водоема.

Снимка: Зюлкяр Ходжев

Снимка: Зюлкяр Ходжев

Куриозен случай, който еленчани още помнят, е, че след завиряването на язовира няколко села остават изолирани. Водата залива шосейния път до Средни колиби и Раювци, което непредвидено откъсва жителите му и ги оставя без достъп до града. Временно се изгражда понтонен мост, който функционира за около 3 години. Местните също разказват, че преди изграждането на язовир Йовковци не са познавали мъглите. След появата му обаче микроклиматът в района се променя - мъглите в еленска община зачестяват и влажността на въздуха се покачва. Въпреки това Еленският Балкан все още се слави с чистия си лечебен въздух и природа.

Снимка: Георги Байчев

Снимка: Соня Гавраилова

Язовирът е предпочитана дестинация за любителите на риболова. Зарибен е с над 10 вида риби, сред които сомове, щуки, костури, кленове, шарани, толстолоби и други. Тук можете да отдъхнете на пикник в обособената за целта част, а в близост има изградена и конна база. Множеството къщи за гости и ханове в прилежащите селца ще ви посрещнат и нагостят подобаващо. Внимавайте - плуването в язовира е опасно и забранено.

Снимка: Борислав Феодоров

Снимка: Борислав Феодоров

Снимка: Борислав Феодоров

Снимка: Борислав Феодоров

Снимка: Борислав Феодоров

Снимка: Георги Байчев

Снимка: Зюлкяр Ходжев

Снимка: Соня Гавраилова

Снимка: iStock by Getty Images