Най-старото маслиново дърво в света се намира в село Ано Вувес, в регион Ханя на остров Крит. Древното дърво е на повече от 3 000 години, както е определено от международната научна общност, пише greekreporter. сom.

Маслиновото дърво във Вувес има ствол с обиколка 12,5 метра и диаметър 4,6 метра. То принадлежи към местния дървесен сорт tsounati и е присадено на височина три метра върху диво маслиново дърво.

Вследствие на присаждането стволът му е толкова красиво оформен от природата, че наподобява скулптура. През 1990 г., след единодушно решение на префектура Ханя, маслиновото дърво от Вувес е обявено за природен паметник от голямо значение поради статута му на най-старото дърво от този вид в света.

 

От плодовете на древното маслиново дърво се произвежда най-доброто маслиново масло в света, което превръща района в легендарно място за отглеждането на маслини на остров Крит. Стволът на дървото сега е кух, тъй като няма сърцевина, затова маслината се обновява навън, а сърцевината постепенно изгнива. Тъй като маслиновото дърво непрекъснато обновява дървесината си, то служи като символ на безсмъртието от древни времена.

Хиляди туристи посещават зашеметяващото дърво всяко лято, за да се възхитят и за да научат историята му. Впечатляват се от внушителния му ствол, но и от факта, че то е останало живо и плодоносно в продължение на 3 000 години. На мястото, където се намира, включително и на целия хълм, на който са разположени няколко села, има хиляди маслинови дървета. Счита се, че в малките селца се произвежда най-добрият зехтин в света.

Снимка: greekreporter