Томар е малък, очарователен град, намиращ се на час път от Лисабон. Но не това го прави любопитен, а удивителната история, която пази.

Възникването му е свързано с рицарите тамплиери. През 12 век те биват възнаградени със земя от краля на Португалия заради приноса, който имат в прогонването на маврите от страната. Получавайки земя, част от рицарите се установяват по тези места и издигат крепост, за да пазят земите си от нападенията на неприятели. Постепенно около крепостта възниква селище, получило по-късно името Томар.

Снимка: iStock by Getty Images

Манастирът на Ордена на Христос е разположен на върха на хълм, недалеч от центъра на града. Вече близо 900 години извисяващите се кули и укрепените стени на цитаделата пазят притихналия Томар. Построен е в края на 12 век по заповед на Гуалдим Паис - велик майстор на Ордена на тамплиерите, манастирът на Ордена на Христос е забележителен не само в архитектурно отношение. Той често бива определян като магичен и мистериозен. Бил е седалище на Ордена на рицарите тамплиери до разпускането му през 1312 г.

Строителството на манастира продължава 5 века, което го превръща в ценен пример за архитектурната история на Португалия - ясно могат да бъдат различени елементи в стил мануелин, както готически и ренесансов.

Но извън градските крепостни стени ще откриете един от най-важните, макар и пренебрегвани, тамплиерски обекти в света - църквата Санта Мария ду Оливал.

Снимка: visitportugal

Тази рядко посещавана готическа църква е построена преди замъка по заповед на Гуалдим Паис, за да служи като свещен пантеон на Ордена на тамплиерите. Освен че през вековете църквата се превръща във важно място за провеждане на ритуали за посвещаване, в нея се съхраняват и останките на някои от най-известните португалски рицари - включително и на Паис. И тъй като Томар спомага за началото на морската експанзия на Португалия през XV в., ръководена от Хенрих Мореплавателя (сам известен рицар), тази невзрачна каменна църква се превръща в духовен център на всички португалски църкви, построени в чужбина - което кара историците да я обявят за "Ватикана" на тамплиерите.

Снимка: visitportugal

Днес, в този португалски национален паметник все още е закодирана тамплиерска символика - от петолъчната звезда над главния вход до лабиринтите, които я свързват със замъка намиращ се на 1,5 км от Санта Мария ду Оливал. Тези подземни тунели дори са помогнали на местните тамплиери да избегнат мавританска обсада през 1190 г. В наши дни много от тайните стаи, които Паис и рицарите използвали, за да избягат от нашествениците, все още могат да се видят.

В Томар, освен манастира на Христос и малката църква, има и други свидетелства за влиянието на рицарите тамплиери, като гората Мата дос Сете Монтес, където са се провеждали ритуалите по посвещаване.

Още едно място пази забележителна история - кафене Paraíso- ненадминатият чар на миналото в сърцето на историческия център на Томар. Разположено на улица Corredoura, това кафене, основано на 21 май 1911 г., предлага на своите посетители гостоприемна носталгична атмосфера и внимателно обслужване. Paraíso е и мястото, където италианският писател и философ Умберто Еко е сядал да пише. Местните жители казват, че Café Paraíso (Рай) е рай сутрин, чистилище следобед и ад вечер!

По думите на родения в Лисабон философ и историк Пауло Лоусао Томар всъщност е духовната столица на страната.

Снимка: iStock by Getty Images