Блестящата площ на Индийския океан свети в синьо в тъмното, сякаш звездите са потопени под водата, след като са паднали от небето. По бреговата линия още малки звездни точки са подмятани от вълните и падат на плажа, осветявайки мокрия пясък като отражение на нощното небе. Само за миг изчезват а в сенките. Ако в този миг потопите ръката си в трептящата синя вода, яркостта се засилва, подобно на вихрена галактика.

Тази невероятна гледка, известна като "Морето от звезди", е една от най-високо оценените атракции на Малдивите. Зашеметяващите му снимки се разпространяват в интернет, вдъхновявайки авантюристичните пътешественици да го търсят. Но малцина са единодушни къде точно можете да откриете "Звездното море" на Малдивите.

Това е така, защото Морето на звездите всъщност не съществува. Нека внесем още яснота - мистериозното Звездно море на Малдивите не съществува като географско място. Причината за това е, че тези магически изглеждащи светлини са биолуминесцентен планктон.

Снимка: iStock by Getty Images

"Когато хората казват, че искат да видят Звездното море на Малдивите, те всъщност искат да видят химическа реакция - това е биолуминесцентен планктон", казва морският биолог и водещ на предавания за дивата природа Лорън Артър.

Тя обяснява, че биолуминесценцията е химическа реакция, при която се получава светлина, докато планктонът е събирателно понятие за микроскопични организми, които не могат да контролират движенията си - те просто плуват в теченията. Не целият планктон е способен да излъчва светлина (само определени видове могат да го правят), но дори и тогава те не излъчват светлина през цялото време, а само когато са обезпокоени - добавя тя. "Няма едно конкретно място, където да откриете биолуминесцентен планктон. Той може да се намери навсякъде на Малдивите или дори навсякъде по света, където има планктон.

Това означава, че макар прочутото Звездно море на Малдивите да не съществува, все пак можете да видите нещо, което прилича на море от звезди - макар че да станете свидетели на това до голяма степен зависи от късмета.

Снимка: iStock by Getty Images

Кога имате най-голям шанс да видите море от звезди на Малдивите? Посетете островите по време на югозападния мусон (който започва през април и продължава до октомври), когато теченията задвижват планктона от югозапад към североизточната част на страната и се откриват най-големи количества.  Има по-голям шанс да го видите под водата, отколкото на сушата. Най-вълнуващият начин е ако се гмуркате през нощта. Изживяването е незабравимо и несравнимо с нищо.

Няколко центъра за гмуркане и водни спортове, като например Maafushi Dive & Watersports, могат да осигурят нощни екскурзии с шнорхел при поискване, за да ви помогнат в търсенето на биолуминесцентен планктон.

Повечето морски биолози все още търсят обяснение защо два малдивски острова са станали известни като мястото, където може да се види "Морето на звездите". Изглежда невъзможно планктонът да бъде привлечен от един-единствен остров.

 Но ако сте един от 320 000 души по света, които месечно търсят в Google "море от звезди", вероятно сте намерили безброй източници, които ви призовават да отидете до Вааду или Ваду. Вааду е населен остров в атола Раа с население от 626 души, докато Адааран Престиж Ваду е частен курортен остров, разположен на около 120 мили в атола Южно Мале.

Препратките към тези два острова датират от 2013 г., когато снимки на плаж, покрит с красив биолуминисцентен планктон, стават популярни. Като място беше посочен Вааду или Ваду и те продължават да се разпространяват и до днес. Оказва се, че споменаването на Ваду вероятно е било правописна грешка - от курорта заявяват, че никога не са виждали много биолуминесцентен планктон, въпреки че в миналото там е било заснето известно количество. 

Целият интернет шум около Вааду помогна за създаването на регионална туристическа индустрия, а преди четири месеца Исмаил "Иси" Насер отвори първата къща за гости във Вааду - Vaadhoo View Inn. Според Насир, въпреки че биолуминесцентният планктон може да се появи навсякъде на Малдивите, снимките на Вааду са привлекли много пътници към района, за да го търсят. Преди това те са можели да отседнат само на близките частни курортни острови и да отидат дотам с лодка, но Насир е решил да развие местен туризъм на Вааду, за да извлече пряка полза за общността.  "Помислих си, че това ще бъде чудесна възможност да покажа острова на целия свят", казва Насер. "Въпреки че разполагаме с невероятни природни ресурси като биолуминесцентен планктон и манти, никой не би имал възможност да остане тук, ако не отворим вратите за него. Не можем никога да го гарантираме, но бих казал, че през 90 % от годината е възможно да се види поне малко биолуминесцентен планктон тук."

Снимка: iStock by Getty Images

И макар че Вааду със сигурност не е единственият остров, на който пътниците могат да имат късмета да видят биолуминисцентен планктон, парите, генерирани от туристите, които го търсят, отиват директно в местни независими услуги като магазини за хранителни стоки и кафенета.

Този вид туризъм е разрешен на Малдивите едва от 2009 г., когато къщите за гости в островните общности бяха узаконени. Преди това туристите можеха да отсядат само в частни курортни острови, управлявани от хотелски марки, и бяха напълно изолирани от местните жители.

Подобно на Вааду, много от 188-те населени острова на Малдивите са малки и имат минимално светлинно замърсяване на плажовете. Това е така, защото малдивците обикновено не строят точно на брега, за разлика от повечето курортни острови, които задоволяват туристическия апетит за плажни вили и ресторанти над водата, и хвърлящи изкуствена светлина върху бреговата линия. Тъмнината по плажовете на островните селища може да улесни наблюдаването на биолуминесцентен планктон, ако има такъв. И по-малко населените обитаеми острови около Малдивите, като Фулидху в атола Вааву или Дхангети и Дхигура в атола Южен Ари, ще имат най-тъмните плажове; Дхигура има двукилометров участък, който е напълно незастроен.

Това звездно море е като изпълнено с малки диаманти под водата - и е най-красивото нещо, което някога ще видите.

Снимка: iStock by Getty Images