На семейна почивка през 2018 г. Марк Гарсия е шокиран от отношението и липсата на търпение, които персоналът в хотела има към сина му аутист. Като главен изпълнителен директор и президент на туристическата агенция Visit Mesa, той си обещава при завръщането си да гарантира, че невроразнообразните пътници, които посещават града му, ще имат по-добро преживяване по време на пътуването си, отколкото неговото семейство е имало по време на своето.

Всъщност пътуването може да бъде толкова стресиращо за хората от аутистичния спектър, че 87% от семействата, с дете с аутизъм, не предприемат пътуване и не планират почивки, според проучване на Autism Travel, подразделение на Международния съвет за стандарти за сертифициране и продължаващо обучение (IBCCES).

Сензорното претоварване, свързано с пътуването - включително силни шумове, промени в хранителния режим и нарушаване на рутината - може да предизвика дискомфорт и различни реакции, ако не се разбира и не се реагира със съчувствие.

Но градове като Меса най-накрая създават възможности за обучение и достъпност, така че всеки да може да се възползва от предимствата на пътуването - не само невротипичните хора.

Снимка: iStock by Getty Images

Като начало Гарсия работи за обучението и сертифицирането на цялото туристическо бюро от IBCCES, която работи за осигуряване на обучение и сертифициране на специалисти по когнитивни разстройства, за да могат те да бъдат по-добре подготвени за взаимодействие с хора с невроразнообразие в различни среди. За хотели, ресторанти и атракциони това означава, че персоналът е обучен да разбира какво е аутизъм, как да се справя с начина, по който аутистите възприемат света и как да общува по-ефективно с тях.

Според Центъра за контрол на заболяванията през 2020 г. в САЩ едно от 36 деца е диагностицирано с аутизъм, а според Световната здравна организация едно от 100 деца в света е с аутизъм - брой, който продължава да се увеличава с всяка изминала година, превръщайки го в най-бързо растящото разстройство на развитието в света.

Наред със споделянето на статистически данни и обучението по въпросите на аутизма, обучението на IBCCES предоставя и практически насоки за начините за по-добро адаптиране на хората с невроразнообразие.

"Някои хора учат по-добре и повече на визуално ниво, така че можем да ги запознаем с нашата дестинация чрез брошури, листовки и карти", казва Зоуи Ширсел от Visit Mesa и сертифициран специалист по пътувания за хора с аутизъм.

Опитът й я е научил, че някои хора може да се нуждаят от малко повече време, за да възприемат информацията, например къде се намира дадена атракция или какво може да се прави.

Снимка: iStock by Getty Images

Обучението на Зоуи й помага да разбере колко много пътници могат да се борят с невидими предизвикателства. "Преди да се сертифицирам, не забелязвах онези, които имат различни потребности", казва тя пред BBC. "Но сега вече разбирам достатъчно и виждам, че повече хора са готови да говорят за това, от което имат нужда или каква допълнителна помощ можем да им предоставим, без да се страхуват или смущават."

Меса бе първият град в САЩ, който през 2021 г. прие програмата "Слънчоглед за скрити увреждания", въведена за първи път в Обединеното кралство, като туристическият офис и други забележителности предоставяха на посетителите безплатни гривни. Символът на гривната предупреждава служителите на хотели и други информирани членове на общността, че този човек или семейство може да се нуждае от допълнителна помощ при навигацията в дадена дестинация.

Вече над 80 процента от персонала в хотелите, включително служителите в парковете, полицаите и пожарникарите, са обучени от Сертифицирания център за аутизъм (CAC).

През ноември 2019 г. градът стана първият сертифициран в помощ на хората с аутизъм град в света, а други туристически агенции и градове започнаха да го следват.

Снимка: iStock by Getty Images

Но сертификацията далеч не е еднократен набор от изисквания. Програмата изисква ежегодно обучение и повторно сертифициране, за да се гарантира, че служителите са в крак с най-новите практики.

В Меса повече от 60 различни предприятия и организации са преминали обучение за придобиване на статут на CAC. Посетителите могат да видят резултата от това на места като Природонаучния музей на Аризона, който предоставя полезен наръчник за сензорното въздействие на различните галерии, който може да бъде достъпен онлайн или разгледан на входа на всяка галерия.

Например в ръководството Залата на динозаврите е оценена с 5 от 10 точки за звукова сензорна стимулация, с 3 точки за зрение, с 2 точки за допир и само с 1 точка за мирис и вкус. Подобни ръководства помагат на семействата да планират правилните маршрути в музея, както и да намерят определени тихи зони, ако прекалената стимулация се превърне в проблем.

"Музеите са специални места, където хората идват, за да учат и да създават спомени с приятели и семейство", казва Алисън Столтман, заместник-директор на музея. "Въпреки това, силно стимулиращата атмосфера може да бъде пречка за някои, ограничавайки достъпността."

За да помогне, музеят наскоро проведе първото си "нежно към сетивата" събитие, при което музеят отвори по-рано с ограничени билети, а по-стимулиращите преживявания бяха смекчени.

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че представленията в Центъра за изкуства в Меса могат да варират по отношение на сензорната стимулация, Центърът осигурява различни приспособления и слушалки, които могат да помогнат по време на представлението, както и тихи пространства с ниска сензорна стимулация, в случай че някой се нуждае от време за почивка.

"Ако пътувате в чужда държава, не говорите езика, и имате по-различни нужди, знанието, че имате достъп до човек, който може да ви помогне, е изключително важно", казва Хеджпет.

Меса е един и от най-големите пролетни тренировъчни центрове на Мейджър лийг бейзбол в страната и редица бейзболни отбори и техните стадиони в Меса също са сертифицирани.

Благодарение на средата на открито и подходящото темпо, бейзболът се оказва подходящо занимание за хората от спектъра - но стадионите и мачовете на живо все пак могат да бъдат прекалено стимулиращи.

За да помогнат на тези фенове, Oakland A's станаха първият отбор, който получи сертификат CAC през 2020 г., като обучиха персонала си на стадион Hohokam, пролетния дом на отбора в Меса, където феновете могат да гледат мачове от края на февруари до края на март преди началото на редовния сезон.

Меса е и входна врата към природата, тъй като граничи с близката Национална гора Тонто. В границите на града Районът за паркове и отдих на Меса (също сертифициран CAC) предлага редица достъпни дейности на открито - от къмпингуване (където рейнджърите предоставят палатка и преподават умения за къмпингуване ) до обучение по риболов и палене на лагерни огньове.

Снимка: iStock by Getty Images

За да осигури начин за взаимодействие с приятелски настроени към аутистите атракции и ресторанти в целия град, Visit Mesa организира за цялото семейство Autism GeoTour, който позволява на посетителите да откриват скрити геокешове в местата на CAC чрез приложението Geocaching. Ако по време на обиколката посетителите открият пет или повече, те могат да се върнат в Посетителския център на Меса за специална награда.

Въпреки че е постигнала огромни успехи в областта на достъпността, Меса не е готова скоро да забави темпото, като си е поставила за цел да се превърне в най-достъпния град в страната. За тази цел Меса от неотдавна си партнира с Aira - услуга за визуален превод по заявка за незрящи или слабовиждащи хора.

Приложението позволява на посетителите да се свържат с обучен консултант, който може да им помогне при планирането на пътуването, четенето на менюта и други услуги.

Меса се присъедини и към Wheel the World - уебсайт, който картографира подробна информация за достъпността на дестинациите както със снимки, така и с измервания (например да се види дали даден хотел има рампи), така че посетителите с увреждания да могат по-лесно да планират пътуването си и да намерят най-подходящите за техните нужди хотели.

"Ако разполагате с предварителна информация, пътуването е по-малко стресиращо", казва Ширсел. Тя се надява, че всеки град по света ще последва постижимия пример на Меса.