Нагоя е индустриален център с население от около 2,3 милиона души, разположен в центъра на метрополис с население от около 10 милиона души в централната част на Япония, на около две трети от пътя между Токио и Осака. Въпреки това малко международни туристи, посещаващи Япония, се запознават с нея.

Нагоя може и да няма привлекателността на Токио, Киото или Осака, но със сигурност не заслужава прозвището "най-скучният град в Япония". Градът и заобикалящият го регион, известен като Чукуйо, са изпълнени с множество забележителности. Сред тях са исторически замъци, вкусна храна, живописни пътувания с влак, вълнуващи тематични паркове, забележителни барове и някои от най-добрите музеи в Япония.

Тогава защо сред част от японците градът има репутацията на скучен? Според Japan Times всичко е започнало през 2016 г., когато Нагоя се е оказала на последно място в проучване, в което жителите на осем града трябвало да изберат кои от тях са най-привлекателни като дестинации за пътуване.

Според жителите на Нагоя Лена Ямагучи и Елизабет Лорис през изминалите години градът е доказал, че е вярно точно обратното. През 2020 г. те основават "Нагоя не е скучна" - местна туристическа компания, която има за цел да сподели страстта им към града с посетителите.

Снимка: iStock by Getty Images

"Пътешествениците могат да се насладят както на традиционното, така и на модерното в компактен размер, и то не само през деня, през който можете да разгледате замъци, храмове и светилища в района", казва Лорис. През нощта тя предлага да се посетят местните барове izakaya, "за да се запознаете отблизо с местната култура на града".

Една от нощните пешеходни обиколки с улична храна или саке на Nagoya's Not Boring е чудесно въведение в града. За пътешествениците, които предпочитат да изследват сами, градът е лесен за навигация с помощта на приложение за карти и транзитна смарткарта. Ето един по-подробен преглед на това, което Нагоя може да предложи на посетителите, които идват за първи път.

Оживен модерен град

Тук ще намерите всичко, което бихте искали да имате в модерна Япония, включително универсален магазин Takashimaya, голям магазин за електроника BIC Camera или магазин за занаяти Hands (преди Tokyu Hands), Uniqlo за най-новата японска мода, както и хотели за всеки бюджет и на всякаква височина.

За евтин японски "бизнес хотел" може да разчитате на веригата Toyoko Inn, известна с безупречна чистота. Нагоя е също така чудесно място, ако търсите разкош. Хотел Nagoya Marriott Associa в един от небостъргачите точно над главната железопътна гара, откъдето се открива невероятна гледка към града, със сигурност ще ви изненада. 

Трите небостъргача JR Towers разполагат с взаимосвързани ресторантски етажи на 12-ия и 13-ия етаж, където има 75 ресторанта за всеки вкус и бюджет. Два от небостъргачите разполагат с кафенета и ресторанти с невероятни панорамни гледки на 51-ия или 52-ия етаж.

Вкусни местни специалитети

Местната храна в Нагоя, наречена Nagoya-meshi символизира историческото местоположение на града като пристанище и като част от пътя Токайдо, свързващ столиците Киото и Едо (предишното име на Токио). Тя е изключително разнообразна и включва всичко - от пилешки крилца и италиански спагети до по-смели ястия като сашими от сурово пиле.

Снимка: iStock by Getty Images

Петте характерни стила на Nagoya-mesh се основават на местното червено мисо (змиорка hitsumabushi, свинско месо miso katsu, юфка udon miso nikomi), местната порода пиле Kochin (пилешки крилца tebasaki и сурово пилешко сашими toriwasa), италиански фюжън (спагети тепан и анкаке), азиатски фюжън (като рамен в стил кишимен, сугакия и тайвански рамен) и менюта от кафенета (като тост с конфитюр от боб).

Посетителите бързо преминават от над 50-етажни небостъргачи към обикновени квартали с типични японски къщи и апартаменти. Разходката из този район ви дава възможност да разберете начина, по който живеят обикновените хора, с малките местни магазини и ресторанти.

Японска история и традиции

Повечето от красивите японски замъци са реплики, построени в традиционна форма със съвременни материали след Втората световна война. Замъкът Нагоя е един от най-добрите примери за това, като голямата му главна пазеща стена е възстановена от бетон през 50-те години на миналия век и сега е част от музейния комплекс, който включва и музея Nishinomaru Okura, открит през 2021 г. Градът е в процес на възстановяване на външните кули от оригинални материали и продължава да развива района на замъка с оглед на културното наследство и артефактите.

Само 12 замъка в цяла Япония са останали в оригиналния си вид, един от които е замъкът Инуяма в едноименния град в северните покрайнини на Нагоя, сгушен в подножието на планината. Само на 45 минути от гара Нагоя, районът между гара Инуяма и нейния замък е реставриран през последните години.

Снимка: iStock by Getty Images

Забележителност е търговската улица Honmachi-Dori , преработена така, че да отразява историята ѝ през епохата Showa (1926-1989 г., управлението на император Шова, известен на Запад с рожденото си име Хирохито). Насладете се на всичко - от традиционни сладкиши до кимона под наем - по пътя към и от замъка.

По-младите посетители ще бъдат впечатлени и от близкия Japan Monkey Park - типичен тематичен парк в японски стил, с атракциони и секция с воден парк.

Паркове и музеи, представящи древна и съвременна Япония

В Нагоя и околните градове се намират и някои от най-интересните музеи в Япония. Все още в Инуяма,Meiji-mura е архитектурен музей на открито на брега на езерото Ирука, който съхранява сгради от века на бързата модернизация на Япония, започнала през периода Мейджи (1867-1912 г.). Най-известната от тях е проектираният от Франк Лойд Райт хотел "Империал", но всички са забележителни.

Отново в Нагоя, на няколко километра източно от замъка Нагоя, ще откриете Музея на изкуството Токугава - един от най-добрите частни музеи в Япония, в който се съхраняват няколко национални съкровища на Япония благодарение на връзката му с династията на клана Токугава. Той се намира в красивите градини Токугава-ен, реставрирани през 2004 г., които си заслужава да бъдат посетени.

На юг от центъра на града, на по-малко от половин час от централната гара на частната линия Aonami, която минава през оживения пристанищен район на Нагоя, се намират Леголенд Япония и музеят на влаковете SCMaglev и Railway Park на рекултивирания остров Кинджофуто.

Леголенд разполага с влакчета и десетки други атракции, включително репродукции от Лего на много японски забележителности, както и с аквариума Sea Life Nagoya в рамките на хотела.

Паркът SCMaglev and Railway Park е един от най-добрите железопътни музеи в Япония, свързан с железопътната компания JR Central, която експлоатира първоначалния участък от линията Шинкансен западно от Токио, както и с тази, която изгражда новата линия Maglev Chuo Shinkansen със скорост 500 км/ч между Токио и Нагоя, която трябва да бъде открита през 2027 г.

Снимка: iStock by Getty Images

Музеят представя всичко - от най-новите разработки до исторически парни влакове, а също така предлага симулатори, на които можете да опитате да управлявате сами. Посетете го в делнични дни, за да избегнете струпването на хора.

Ако сте любители на автомобилите, в Музея на Toyota, който се намира на около 45 минути източно от гара Нагоя, ще откриете около 140 исторически автомобила. Можете да стигнете дотам с веселия Linimo - местна транспортна система , която е създадена, за да превозва посетители на изложението през 2005 г. извън Нагоя. На 20 минути пеша северно от гара Нагоя, в старото седалище на компанията предшественик на Toyota, се намира и Възпоменателният музей на индустрията и технологиите на Toyota.

Експо паркът е красиво озеленено пространство, в което се намира и чисто новият парк Гибли, чийто първи етап вече е завършен. Паркът е без атракциони или влакчета - но първите три секции вече са изградени и изглеждат като страхотно забавление за феновете на Студио Гибли.

В същото време музеят и занаятчийският център Noritake Garden, където се помещава компанията за керамика Noritake, се намира само на 15 минути пеша северно от гара Нагоя и предлага преживяване с рисуване на порцелан. Там има и възхитителен френски ресторант с уникален следобеден чай.

И накрая, феновете на спорта задължително трябва да се отправят към Vantelin Dome, за да гледат местния бейзболен отбор Chunichi Dragons. Японският бейзбол е истинско приключение, дори и да не сте голям фен на този спорт, а преживяването тук не е за изпускане.

Снимка: iStock by Getty Images