Всеки, който е бил в Испания, е забелязал тази особеност на страната - в 22 часа ресторантите са претъпкани с хора, които тепърва започват основното ядене, а нощните клубове започват да се пълнят с парти хора едва след 1-2 след полунощ.

Испанските вечери са дълги и светли, дори слънцето в Испания лятно време залязва чак към 22 часа.

Сякаш всичко се случва с един-два часа по-късно.

На пръв поглед може да ви изглежда, че причината за късната вечеря е сиестата, заради която всичко се измества по-късно, или пък лежерната нагласа на испанците към живота и всичко като цяло.

Оказва се обаче, че причината е друга и е доста неочаквана.

Редица публикации в световните медии изследват този въпрос, за да установят, че от повече от 70 години испанците... живеят в грешна часова зона!

Ако погледнете картата, ще видите, че Испания би трябвало да е в една часова зона с Великобритания и Португалия - Гринуичко време. Тя обаче е в зоната на централноевропейското време, която е Гринуич + 1 час. Или иначе казано часът е един и същи в Испания, и в намиращата се на 2500 км на запад Сърбия.

"През 1940 г. Генерал Франко премества часовата зона на Испания с един час като знак на солидарност към нацистка Германия. На испанците, които по онова време били напълно съсипани от Гражданската война, дори и не им минало през ума да се оплакват от това. Те продължили да ядат по същото време, но понеже времето било сменено, техният обяд в 13 часа станал обяд в 14 часа, а вечерята си изведнъж започнали да ядат в 21 часа вместо в 20 часа," разказва в свой репортаж Би Би Си.

Снимка: iStock by Getty Images

След края на Втората световна война времето така и не било сменено и така до днес.

През последните години няколко пъти се обмислят варианти за коригиране на разместения режим на испанците. Предложението за промяна на часовата зона към по-естественото гринуичко време винаги разпалва сериозни дискусии в обществото.

Друга идея, която се лансира през последните години, е да се промени работният ден и той да приключва в 18 часа, а не в 20, както е сега. На повечето места хората започват работа в 9 сутринта, но заради двучасовата сиеста по обед работят до 20 часа. Затова и ранната вечеря е на практика невъзможна за работещите испанци.

От друга страна, късната вечеря и късното лягане вечер правят сиестата не просто препоръчителна, но и абсолютно необходима за недоспалите испанци. 

Открийте отговорите на още десетки въпроси, свързани с туризма, ТУК>>>